Тази зима си е нормална!

0
Климатологът Георги Рачев сподели, че предишните четири зими са били по-топли
Климатологът Георги Рачев сподели, че предишните четири зими са били по-топли Снимка: Novini.bg

"В понеделник, 23 януари, очаквам поредния средиземноморски циклон, който много бързо ще премине през България, и от 24 януари до края на месеца – едно по-стабилно време – сравнително нормално за края на януари."

Такава прогноза направи климатологът доц. Георги Рачев, предаде Novini.bg

"Януари го изпращаме като студен и много валежен месец. Половината от станциите в България вече са изпълнили месечната норма на валежите, а ни предстои съществен валежен процес", отбеляза доц. Рачев.

По думите му, на 1, 2 и 3 февруари ни очаква нов средиземноморски циклон. По дългосрочна прогноза посрещаме февруари с нормални температури и малко по-влажно време от обикновеното. Като имате предвид, че в по-голямата чат от страната, особено в Северна България и високите котловинни полета февруари е месецът с май-малко валежи през цялата година, този февруари има основания да се окаже, че ще е доста по-валежен, посочи климатологът.

"Предишните четири зими бяха сравнително топли – нямаше такова съществено застудяване. До този момент януари отива към отрицателна аномалия от порядъка между 3 и 6 градуса. Това е доста – много, много студен януари засега. Предстои малко по-меко време до края на месеца, но въпреки всичко януари ще бъде изпратен като месец със средни месечни температури с до 2 до 4 градуса по-ниски от нормалните. Но като цяло не можем да говорим за природна аномалия – зимата е нормална – такава, каквато я познават някои от хората, които помнят зимите на 70-те и 80-те години на миналия век. Нищо неестествено и ненормално няма – това е нашият климат и трябва да свикваме с него", отбеляза още доц. Георги Рачев.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари