Свиневъди: Няма да обричаме на глад семейства си!

0
Фермери излязоха на протест в Монтана
Фермери излязоха на протест в Монтана

Над 100 собственици на свине в дворове и малки ферми край Монтана се събраха с плакати и знамена в центъра на областния град, за да протестират срещу клането на животните им заради опасността от африканска чума.

„В стопанствата ни няма чума, имаме свине-майки, няма да ги ликвидираме и да обричаме на глад семейства си!”, заявиха фермерите и се заканиха да блокират пътища, предаде BulNews.

Нареждането за клане на свинете в задните дворове в Бойчиновци и Монтана бе издадено в края на юли , за да бъде опазен промишлен свинекомплекс с над 800 животни край село Ерден.
В област Монтана има пет големи свинекомплекса от типове А и Б. В местностите „Либия” и „Кувейт” край Монтана обаче от десетилетия стопани отглеждат хиляди прасета, повечето от които не са нерегистрирани.

„Животните във фермите и личните стопанства, в които няма въведени мерки за биосигурност, трябва да се ликвидират, тъй като са потенциален приемник и нов източник на зараза!”, заявиха ветеринари.

Протестиращите обаче обявиха, че няма да изколят животните си и няма да допуснат да ги евтаназират. „Няма да пуснем в дворовете си нито доктори, нито полиция, ако трябва ще се бием!”, казаха фермерите.

На среща с областния управител Росен Белчев те настояха срока за изколване на свинете в задните дворове да бъде удължен до Нова година, а обезщетенията да бъдат по-високи от обещаните 300 лева. В края на юли на брега на Дунав край Лом бе открито мъртво диво прасе, което се оказа заразено с африканска чума, а в началото на август чума бе открита и в домашни свине в ломския квартал „Младеново” и близкото село Ковачица.

В края на миналата седмица мъртъв глиган е намерен и край балканско село Горна Лука, резултатите от изследванията му още се очакват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари