Студенти от военните университети алармират, че не получават стипендии

0
Парите за това са предвидени и дължими, казват от образователното ведомство
Парите за това са предвидени и дължими, казват от образователното ведомство

Студентите от военните университети не получават стипендии от години.

Става дума за кандидат-висшистите от Висшето военно-морско училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна, Военната академия "Георги Стойков Раковски" и Националния военен университет "Васил Левски - Търново".

За това алармира Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, на последното заседание на просветната комисия.

"Има ли пречка в закона за висшето образование (ЗВО), която да не позволява те да получават стипендии като колегите си от останалите университети? Ако има, нека да я отстраним сега, когато обсъждаме промените в този закон", обърна се тя към просветния министър Красимир Вълчев по време на второто четене на поправките в ЗВО, гласувани от депутатите от комисията по образование, пише вестник СЕГА.

Министърът обясни, че средствата, които държавата отпуска на университетите, са няколко вида - средства за издръжка на обучението, за социално-битови разходи, в които се включват стипендиите на студентите, за присъщата на висшето училище научна или художествено-творческа дейност, както и за капитални вложения. "Всички университети, включително и военните, получават тези средства. Това става през закона за държавния бюджет, през който всяко висше училище получава субсидията си. От 12-13 години разговарям с Министерството на отбраната тази субсидия да се разбива (по различните й пера, видове - бел.ред.), но те не желаят да се разбива", коментира Вълчев. По думите му студентите трябва да се обърнат към военното ведомство, което отказва да изпълни чл. 91 на закона за висшето образование и да конкретизира колко е субсидията за стипендии, обяснявайки пред висшите военни училища, че такива средства не са планирани. "Средствата за стипендии на студентите от военните университети са предвидени и дължими. Информацията от МО, че те не са предвидени в общата субсидия, е некоректна", категоричен бе той.

Вестникът е попитал министерството на отбраната на какво се дължи този проблем. Лаконичният отговор на ведомството бе, че във висшите военни училища се изплащат стипендии на студентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари