Стига с продуктовото позициониране на мултифункционален автомобил!

0
Днешният дебат - наддумване и разгорещени спорове между управляващи и опозиция
Днешният дебат - наддумване и разгорещени спорове между управляващи и опозиция Снимка: Кадър bTV

Наддумване и разгорещени спорове между управляващи и опозиция се получи и тази сутрин по време на предизборния дебат в bTV.

Това, разбира се, не е изненада за никого. Обвиненията, а и оправданията, са вече до болка познати. Днешният дебат обаче се открои и с някои бисери като този за премиерската джипка. Транспортният министър Росен Желязков възропта - БСП правили само продуктово позициониране на мултифункционален автомобил. Казвало се SUV - Ес Ю Ви, натърти Желязков и се скара почти, че Георги Свиленски и опозицията само повтаряли марката "Джип" (Jeep, бел.ред.), пише FrogNews.

А иначе - какво важно си казаха опонентите в предизборния дебат? В действителност нищо ново. Станислав Анастасов повтори за Програмата за ускорено икономическо развитие на ДПС, Искрен Веселинов като върл патриот заяви, че ВМРО ще бранят семейните ценности от "инфилтрацията на джендър идеологията", ГЕРБ - че кризата била и възможност, а те се справяли, нямали монопол върху принципи, но спазвали такива и не били партия на популизма. БСП пък продължават да искат "гарантиране на държавността, демокрацията, справедливостта, образованата и здрава нация и работеща модерна икономика". А и - разваляне на всички концесии, разграбващи българската нация.

Здравеопазване, мерки и големият играч - COVID-19

"Една година светът е в безпрецедентна ситуация. Това е криза, която няма общ протокол, затова всяка държава следва собствените възможности, ресурси и подходи. Успяхме да налучкаме пулса на ситуацията - в здравен аспект реакциите са бързи, в икономически - навременни. Имахме ясен протокол за начина, по който да се реагира. Успяхме да управляваме кризата по оптималния начин не по-лошо от останалите държави", заяви Росен Желязков от ГЕРБ.

Думите му, разбира се, не са изненада за никого - управляващите в действителност повтарят колко добре се справят, а Свиленски му репликира - управляващите останали изненадани от кризата, налучкали така, че болниците останали без кадри и нямало къде да се приемат пациентите.

"Оправданието, че вирусът е нещо ново няма как да сработи, когато 10 години управлявате секторите на държавата", отсече Свиленски.

Упреци имаше и от ДПС, а Желязков видя възможност - това било явен знак, че двете партии готвят съвместно управление. Искрен Веселинов от ВМРО също не изключи бъдещо коалиционно партньорство.

"Най-важното е след здравната криза. Виждаме провал в правителството в икономически план. Няма как в държава, в която корупцията е държавна политика, страна, която е на първо място по неспазване на закони, не се зачитат институциите, няма как да очакваме чуждестранни инвестиции, когато субектите знаят, че ще са подложени на рекета на управлението. Това е проблемът", отсече депутатът от БСП.

Въпросът с чуждестранните инвеститори се превърна в гореща тема между управляващите от ГЕРБ и левицата. Кой ги гонил от страната, попита Желязков и заяви - първата работа на БСП ще е да прекрати концесиите, които иначе щели да донесат 2 милиарда лева инвестиции. Става дума конкретно за концесията на Летище София.

"Искаме да прекратим концесиите, които не са в интерес на българските граждани. Не искаме да гоним инвеститори. Искаме такива, които няма да източват България", отсече Свиленски.

"Вие искате да плашите инвеститорите, след това да се възползвате", репликира му Желязков.

Веселинов пък се възмути - БСП само рисували апокалиптични сценарии, позовавали се на "всичко "най" в черните статистики" вместо да представят решения.

"Това не е начин, в който едни отговорни държавници трябва да говорят. Вие съдействате за обезлюдяване на България”, посочи още депутатът от ВМРО.

А то... това е истината. Българи в действителност винаги е на челно място в черните статистики, било то по корупция, ваксинация, смъртност, застаряващо население, образование.

И Свиленски заяви - не го казвал той, не го казвали БСП, а статистики на Европа и САЩ.

"Инвеститорите не бива да бъдат плашени нито официално, нито неофициално. За да има инвестиции, трябва да има предвидимост и ясен хоризонт. Да се знае какво законодателство ще се разработва в изпълнение на някаква програма”, подхвана своята песен Анастасов от ДПС. Сиреч - оня план за ускорено икономическо развитие, основен постулат в програмата на Движението.

Ваксините също скараха управляващи и опозиция - къде били пита Свиленски, а Желязков му отвръща: Следите ли?? Нямало ги заради забавянията на компаниите, а държавата не била виновна, един вид.

В горещ въпрос се превърна и този за данъците. От БСП искат по-високи данъци за по-богатите, което било нормална европейска практика. Желязков обаче заяви - наказва се средната класа, хората в IT сектора.

"Плоското данъчно облагане е най-справедливо и най-ефективно в момента. “Вие искате повече държава в стопанския сектор, например. Това е най-прекия път към корупцията”, отсече Желязков.

Най-прекият път към корупцията обаче било раздаване на пари от джипката, заяви Свиленски. А парите идвали от шкафчето на премиера.

"Стига с продуктовото позициониране на мултифункционален автомобил. Казва се SUV - Ес Ю Ви, а не марка на автомобил”, поправи го Желязков, сякаш това е най-важното.

"Не видях един човек да подкрепя вашето управление. Въпросът ми е - вие като ходите и като се срещате, намирате ли доверие? Вярват ли ви като им говорите, че ще осигурите ваксинацията, държавността, че премиерът ще започна да идва в българския парламент, че ще спре да раздава парите от SUV, както казахте?”, попита Свиленски.

Никой няма монопол над принципите, всеки се бори да защити идеите си. Отчитаме изпълнени и преизпълнени ангажименти. Кризата също е възможност. Нашата програма показва, че това ще бъде икономика на растежа, ориентирана към средната класа, иновации и образование. Срещате се вероятно с вашите избиратели. Не мога да ги убедя да гласувате за нас. Мерките от вашата програма са зле преписани от нашата. “Визия за България” е едно много интересно неизпълнимо четиво”, отсече Желязков.

Кой откъде е преписал също скара гостите в студиото. ВМРО били преписали от БСП, но управляващите били готови да работят с тях. Едни такива неясноти по въпроса "Кой с кого" и "Кой от кого" разпалиха страстите в студиото.

Желязков обаче нямал въпроси към Веселинов. По регламента на дебата транспортният министър трябваше да зададе въпрос на депутата от ВМРО, но:

"Нямам въпроси, защото знам, че ще сме партньори в следващия парламент", заяви Желязков и посочи, че щели да си ги задават на масата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари