Социалните помощи скачат с 15%

0
Правителството планира да увеличи гарантирания минимален доход
Правителството планира да увеличи гарантирания минимален доход

Правителството планира да увеличи гарантирания минимален доход от 65 лева на 75 лева на месец.

Това става ясно от публикуван за обсъждане проект на правителствено постановление. Целта е да се подобри социално-икономическата защита на хората, пишат в мотивите авторите на предложението. 

Гарантираният минимален доход играе роля при определяне на социални помощи и целевите помощи за отопление, както и за добавките за социална интеграция на хората с увреждания. Ако промяната бъде одобрена, новият размер на гарантирания доход ще влезе в сила от 1 януари 2018 година. 

Гарантираният минимален доход не е променян от 2009 година досега, става ясно от оценката за въздействие, изготвена от социалното министерство по казуса. Така не са отразени настъпилите през този период социално-икономически промени и е било породено социално напрежение. Заради липсата на актуализация на този доход обхватът на социалните помощи е намален с 22%, а на помощите за отопление - с 16 на сто. 

С увеличаването на гарантирания минимален доход ще бъде увеличен обхватът на помощите за отопление (с над 5%), размерът на социалните помощи (с около 15%) и на интеграционните добавки (с над 15 на сто). По този начин България ще отговори и на забележките на Европейската комисия относно схемите за минималния доход. 

От данните на социалното министерство е видно, че социални помощи по Закона за социално подпомагане у нас получават 35 хил. души. Месечните добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания се превеждат на 502 хил. души, а целевите помощи за отопление - на 220 хил. лица и семейства. Еднократни социални помощи по Закона за социалното подпомагане са около 7 хил. на месец. 

Промяната в размера на гарантирания доход ще се отрази още и на помощите, отпускани по Закона за закрила на детето, за които Министерството не е посочило данни за брой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари