Собственичката на лаборатория "Здраве": Всеки втори изследван в Русе е с коронавирус

5
На ден минават по 200-300 човека
На ден минават по 200-300 човека

Д-р Розина Мирчева вече 20 години е собственик и управител на многопрофилната медицинска лаборатория „Здраве“.

Тя е завършила Медицинска академия в София и е специализирала паразитология и микробиология. От април тази година в лабораторияЗдраве“ се изследват PCR тестове за коронавирус. Първата приемна заработи до Общината, а поради многото желаещи да се тестват, преди седмица беше отворена и втора, която се намира в Стоматологията.

Публикуваме интервю с д-р Мирчева, споделено във в. Бряг относно ситуацията с коронавируса в Русе:

- Д-р Мирчева, според Единния информационен портал в България всеки трети изследван е заразен с COVID-19. По Ваши наблюдения каква е ситуацията в Русе?

- В Русе вече всеки втори, който идва за изследване в лабораториите ни, е с положителни резултати. Всеки ден през лабораториите ни преминават по 200 – 300 човека. Трябва да се има предвид, че при нас идват граждани, които вече са с оплаквания и затова са много и положителните тестове. В последните месеци много по-малко са тези, които се изследват, без да имат симптоми. Освен това забелязвам, че сред заразените преобладават не пенсионерите, а хората на средна възраст, които ходят на работа. И понеже желаещите да се изследват станаха толкова много, наложи се да открием още един филиал за работа с коронавирус. Той се намира в Стоматологията. В него обаче се влиза от задния вход на сградата, за да не се смесват потоците с официалния вход.

- Колко струва PCR тестът в лаборатории „Здраве“?

-Тестът при нас струва 95 лева. Ако гледаме само консумативите, с които се изработва той, тоест без апарати и без труда на лаборантите, цената е някъде около 25-30 лева. Но всичко останало е изключително скъпо като апаратурата и труд на служителите. Защото хората, които анализират пробите, не са лаборанти, а високоспециализирани молякулярни биолози. Гордеем се, че вече разполагаме с трима такива специалисти. Имайте предвид, че навсякъде в страната тестът се работи за над 100 лева.

От безплатни тестове могат да се възползват гражданите, които са посетени от РЗИ. Представители на Здравната инспекция ходят по домовете на болните и им вземат секрети с консумативи от РЗИ. Тези разходи до тук се поемат от РЗИ. След това пробите се изпращат при нас в лабораториите. За самата изработка на пробата и за анализа й, Здравната каса плаща на лабораторията ни 60 лева. Така тези тестове, взети от РЗИ, не се заплащат от хората. Ето защо в лабораториите ни не идват хора с направления от РЗИ.

- На кого бихте препоръчали да използва по-бързите антигенни тестове?

- Не препоръчвам всеки да идва и да си прави антигенен тест. Той е подходящ само за тези, които вече имат някакви оплаквания. Ако дойде човек просто да провери дали е заразен, то антигенният тест няма да улови вируса, защото тестът не е толкова специализиран като PCR-а. Затова има толкова много фалшиво отрицателни резултати. Искам да кажа, че ако дойде човек, който е само носител, без да има някакви оплаквания, каквито са много от хората, ние няма да хванем вируса с антигенния тест. Човекът ще даде отрицателен тест и ще си мисли, че е здрав, а всъщност може да е носител на вируса. Това е така, защото вирусният товар е малък в гърлото и носоглътката и този антигенен тест в голяма степен не улавя малкото количество вируси, които имаме. А когато имаме клинична картина, имаме болки, кашлица, хрема или температура, тогава се смята, че вирусният товар е доста по-голям и антигенният тест е достатъчен, за да се позитивира.

Това важи и за тези, които вече са били лекувани и искат да проверят дали са се изчистили. С този антигенен тест абсолютно не може да се докаже това. Затова PCR-ът е най-подходящ в случаите, когато сме контактни и нямаме признаци на заболяване, или когато искаме да проверим дали сме носители.

- Кога излиза резултатът от PCR теста?

- За всички проби, взети до 13 часа на обяд, резултатите излизат до края на деня. Ние сме от малкото лаборатории в страната, които успяваме с цената на много усилия да смогваме в деня на пробата да даваме резултат. Целта е тук на място да се прави и да се обработва пробата, за да става бързо и болниците да знаят какви пациенти приемат. Там лекарите чакат резултата от теста, за да разберат къде да разпределят болните.

- Как ще се справят лабораториите с другите вируси грип, когато те ни атакуват?

- Имаме такива тестове, които са комбинирани за коронавирус, за грип А и за грип Б. Цената на теста е същата като на PCR-а за COVID-19. В момента ние изследваме само за коронавирус, защото другите грипни вируси не са се разпространили.

-Колко са болните Ви с COVID-19 служители?

- Справяме се с чест, защото имаме много малко заразени. А тези колеги, които вземат пробите, засега успяхме да ги опазим. От тях никой не се е разболял. Даваме им по два костюма, за да ги сменят, пръскат ги, спазват всички изисквания.

- Какво бихте препоръчали на всички разтревожени русенци ?

- Да не се страхуват. Гражданите се притесняват да се тестват, защото се страхуват, че ще ги затворят или ще затворят фирмата, в която работят. Препоръчвам на всеки, който почувства, че нещо не му е наред, да си направи PCR тест или антигенен тест. Хората трябва да се изследват, за да предпазят и себе си, и близките си. И разбира се – всички да спазваме всички противоепидемични мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари