Слънчевата поетеса Мария-Богомила гостува на Ценово

2

Авторката на стихосбирката „Слънцето в мен“ се върна в спомените си от детството

Поредната сбирка на пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово бе посветена на поетесата Мария Иванова. Авторката на стихосбирката „Слънцето в мен“ е родена и израснала в Ценово. Още като ученичка в местното училище тя прави и първите си творчески опити. На творческата среща присъства и една от учителките й – Денка Филипова. „Още от малка Мария се опитваше да бъде сред първите. И въпреки че изминаха много години, все още пазя нейни стихчета, посветени на различни празници. Радвам се, че успя в живота и продължава да се развива“, сподели с умиление нейната бивша преподавателка.

Творческата среща протече под формата на интервю. Председателката на пенсионерския клуб Румяна Иванова беше подготвила многобройни въпроси, а поетесата отговаряше. Още в самото начало Мария-Богомила показа пред присъстващите своята тетрадка от първи клас, в която има записано лично творчеството. Мария се върна назад в спомените си и увлекателно разказа за дните, прекарани в родното й място, за свободата и простора сред природата, за верните приятели от детските години. Може би по тази причина една от дипломните й работи е посветена на културно-историческото наследство на родния край – на неповторимата макарина, характерна единствено в този регион на България, на потайностите на Хаджийската чешма.

Пред присъстващите поетесата разказа и за творческия псевдоним, който е избрала за дебютната си стихосбирка – Мария-Богомила. Името идва от едно от стихотворенията й „Мила на Господ Бог“. Та поздрави и родителите си, които присъстваха на срещата, със стихотворението „Селската къща на мама“. Творческата среща неусетно се превърна в откровен разговор за приятелството, любовта, свободата, майчинството и вярата. На срещата присъстваха и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, секретарят на общинската администрация Мария Найденова и секретарят на настоятелството на НЧ „Христо Ботев“ Веска Димитрова.

Групата за стари градски песни изненада поетесата с изпълнението на песента „Мария“. Мария-Богомила с развълнуван глас прочете едно от любимите си стихотворения, посветени на Ценово. Макар че е неписано преди повече от десетина години, нежните думи докоснаха сърцата и душите на присъстващите. Получавайки по стихосбирка с автограф за спомен, жените и мъжете с побелели коси си пожелаха до нови срещи с авторката на „Слънцето в мен“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари