Пенка Петрова представи първата си стихосбирка

0

Пенка Петрова от Ценово се престраши да издаде първата си стихосбирка.

Пенсионираната учителка е събрала в томчето най-добрите 30 лирични творби, писани през годините. Авторката сподели, че книжката е озаглавена „Сега лежат пред мене разстояния“, а това е нейното първо стихотворение. Официалното представяне се състоя в компанията на дамите от Пенсионерския клуб „Млади сърца“.

Стихотворенията са обособени в няколко цикъла с различна тематична насоченост. Авторката се възхищава и прекланя пред забележителностите на родния край, пред красотите на Родината и националните ни символи. Поетесата не отминава делата на великите личности на нашето съвремие и традиционните български празници. Поетесата отделя специално внимание и на преживяните през годините любовни трепети, чувства и увлечения.

Стихосбирката представлява своеобразна изповед и равносметка за изминалия житейски път“, сподели председателката на „Млади сърца“ Румяна Иванова, която по изключително емоционален начин представи книжката.

Пред любителите на мерената реч Пенка Петрова направи кратка ретроспекция на творческите си изяви. Още като ученичка обичала да рецитира стихове от различни автори. Тогава написва и първото си стихотворение, което след години дава и името на стихосбирката. Неин пръв съветник с ценни напътствия и препоръки се оказва преподавателят й по литература във Велико Търново. Не след дълго се ражда и творбата „Къде си“, която се превръща за дълго време в музикален хит, изпълнен от естрадна формация „Разград“. Макар и вече пенсионерка Пенка Петрова не престава с творческите си изяви. За есето си „Солидарност между поколенията“ през 2016 г. получава специалната награда на БЧК. Тя е активен член на Пенсионерския клуб „Млади сърца“, солист в Смесената фолклорна група „Зорница“ и читалищен деятел.

Авторката силно се развълнува, когато жени от „Млади сърца“ започнаха да рецитират нейните стихове. Поетесата беше отрупана с много пожелания за нови творчески успехи и цветя. Тя подари на присъстващите по книжка с послание и автограф. Специален поздрав поднесоха възпитаници на Детска градина „Баба Тонка“ и детска фолклорна група „Славейче“. По традиция сбирката на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ премина с много емоции, веселие, песни и танци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари