Скандал с реставрацията на къщата на Братя Папаманоли в Русе

3

Едно от най-красивите архитектурни бижута на Русе – къщата на Братя Папаманоли, е с увредени фасадни орнаменти заради неправилна реставрация

За това алармира Стефан Колев, който от 44 години е професионален реставратор и работи към Центъра за реставрация на паметници и художествени ценности към Министерството на културата.

Сградата е построена през 1897 г. по проект на арх. Едвин Пиетрицки за търговия и дом на гръцките предприемачи братя Папаманоли. Тя е обявена за паметник на културата от местно значение. В момента къщата е собственост на "Нордик пропъртис" от холдинга на Еконт експрес, които са наели реставратор за възстановителните дейности по фасадата.

„За съжаление след неговата работа, се забелязват редица нередности“ , обяснява Стефан Колев.

„Почистването върху каменната пластика е направено по груб начин с чукчета. Така се нарушава гладкостта и цялата орнаментика вече е с груба повърхност. Нарушена е формата на фризовете и корнизите. Всичко е омазано с каменно брашно“, допълва Колев. Той е разговарял с техническия отговорник на обекта – арх. Венцислав Илиев – който му обяснил, че според него, няма нарушение по орнаментиката на сградата, заради реставраторски дейности.

Стефан Колев е сезирал за проблема Община Русе и Министерството на културата.

Къщата на братя Папаманоли е една от най-красивите сгради в короната на русенската архитектура. В края на 19 век гърците живеят в Русчук и развиват активна търговска дейност. Недолюбвани обаче от русенската общественост, след грандиозен скандал, те напускат крайдунавския град, за да се завърнат в родна Гърция.

Къщата оцелява във времето в много добър вид, но не е ясно как ще изглежда занапред след направената „модерна“ реставрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари