Губим уникалната "виенска къща" в Русе!

17
Андре Тюрио, русенски предприемач от френски произход е построил не къща, а един малък дворец
Андре Тюрио, русенски предприемач от френски произход е построил не къща, а един малък дворец Снимка: Рекламна агенция Парнас

Андре Тюрио, русенски предприемач от френски произход е построил не къща, а един малък дворец

Губим безценни български сгради. Това е уникалната "виенска къща" в Русе, пише Сергей Иванов и разказва любопитната история на шикозния дом.

Андре Тюрио, русенски предприемач от френски произход, я построява за 5 години (1885-1890) и за да я направи толкова пищна, впечатляваща и изящна, доставя материали от цял свят: мрамора и ламарините на покрива от Италия, кахлените плочки от Германия, стъклата от Америка. Извикал е двама италиански художници за украсата на интериора.

Построил е не къща, а един малък дворец!

След 12 г. я продава на Иван Стоянов (Соларя), богат търговец, натрупал огромно състояние от търговия преди всичко със сол в Румъния.

Наследниците му продължават да ползват къщата, докато през 1948 г. т.нар. "народна власт" я отчуждава, превръща я в Природонаучен музей, после в Дом на новородените, после я предоставя на Свободна безмитна зона.

В годините на демокрацията попада в ръцете на семейство Генови.

И започва агонията на красивата сграда. От години металното скеле около нея все така си стои, вратите и прозорците са широко отворени, фасадата е обрасла с бръшлян и други увивни растения. Напълно занемарена и изоставена!

Намира се на чудесно място с изглед към Дунава, но е явно, че са дошли последните нерадостни години на още един български архитектурен шедьовър. Теренът там не бил стабилен и пропадал, но така ли ще остане в забрава строителното бижу на А. Тюрио, французинът, роден в Париж, но пристигнал в България и останал тук завинаги

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    19
    не знам
    # 14 казва, че къщата е паметник на културата, но никъде не я намирам в списъците, дали действително е такава или не?!? Ще е жалко, ако не е и тогава може и да изчезне безвъзвратно!
  • 0
    18
    daskal
    Най-интересното е, че за всичките си безобразия винаги имаме правдоподобно обяснение. За убийството на този архитектурен бисер - също. Железобетони и бунища. Това ще оставим за след 100 години.
  • 8
    17
    Анастасия
    Що се отнася до съсипията на знакови сгради в т.нар."малката Виена" - това е нормален процес. Хората, които са инвестирали в строежа на тези сгради са с друга култура - днешните " наследници" не могат да оценят това богатство и го пропиляват с лека ръка...От 09.09.1944 тече процесът на съсипията. А днешните новобогаташчета нямат отношение към подобна естетика, те инвестират в кич...
  • 24
    16
    Пишман Русенец
    Болно ми е като се разхождам в градовете на съседна Румъния и разглеждам перфектно поддържаните старинни сгради. Не знам ние къде сме сбъркани ?! Малката Виена вече е само едно изпразнено от съдържание наименование напомнящо за едни далечни и позабравени времена.
  • 7
    15
    До 14
    Естествено, ча Бенчо не му пука и се прави, че не знае, защото трябва да се дадат пари за реставрация, някой трябва да си развали спокойствието, да излезе от пашкула в който се е свил. По-лесно да си правиме басейн в парите на русенци, с ресторантче, където може да се крадне наготово, да си построим и някоя малка къщичка до басейнчето...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари