Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Що е то велоалея... и има ли почва у нас?

2

Преди седмица изкърпваха дупките по половината локално платно в квартал Здравец - Изток. Върху другата половина от същото локално платно преди години нарисуваха бели черти, демек направиха велоалея.

Още при изграждането и се преасфалтира само половината платно, върху което бяха начертани линии с боя - и ето имаме си велоалея. Става въпрос за локалното платно от спирка „Подстанция“ до магазин „Пацони“ срещу КАТ. Наслагаха се пластмасови колчета, които бяха пометени от автомобилите за няколко месеца. От тогава велоалеите НЕ са обезопасени абсолютно по никакъв начин. Останалата половина от платното в продължение на дълги години е осеяна с огромни дупки, а там се предполага, че трябва да върви потокът от автомобили.

Излишно е вероятно да кажа, че всички автомобили се движат върху велоалеята, брутално погазвайки всякакви правила за движение, карайки срещу велосипедистите и чакайки велосипедиста да се махне от велоалеята, вместо те да се върнат в своето платно. Това до много голяма степен е разбираемо, тъй като ако се движат в своята половина на платното би означавало да си разбият автомобилите в зейналите кратери. Зоните, боядисани с червена боя и даващи предимство на велосипедистите отдавна са измити и никога повече не се възстановиха, пластмасовите колчета - също. В следствие на това ежеминутно се създават ситуации, непосредствено застрашаващи живота на каращия колело.

Дали велоалеите са „нарисувани“ на подходящи места не е моя работа да преценявам - този град има управа, и тя е преценила, че на велоалеята там и е мястото, по точно този начин нарисувана върху тясно локално платно, но че така наречената велоалея повече застрашава велосипедиста, отколкото да го улеснява е абсолютен факт. В последните години там се копа многократно, махнаха се обозначителни знаци, разреши се движението в едната посока, после в другата - като резултат в момента хората, желаещи да се движат с велосипед си въобразяват, че има велоалея. Въобразяват си, че имат някакви права, намирайки се върху нея. Истината обаче е, че ежеминутно в сутрешните и вечерните натоварени часове някой може да бъде прегазен, отнесен, напсуван и обруган за това, че е имал наглостта да яхне колело и да смята, че бялата боя върху асфалта е велоалея.

В момента - след "рехабилитацията" положението е показано на снимките.

Автор: Мартина Тодорова
(Автор: Мартина Тодорова - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари