Ще запаля себе си и децата

0
Това споделя майка на три деца, която живее в къща, която скоро трябва да бъде съборена
Това споделя майка на три деца, която живее в къща, която скоро трябва да бъде съборена Снимка: Petel.bg

"Оставаме на пътя."

Казаха само: "Търсете си алтернатива"."

Това сподели майка на три деца, която живее в една от 10-те къщи, които скоро трябва да бъдат съборени, заради разширението на бул. "Левски" във Варна, съобщава Petel.bg

В къщите живеят и роми и българи. Жената иска да организира протест, но тъй като никой от съседите й не пожелал да я подкрепи, тя си помислила, че на тях са им обещали нещо, а на нея и 5-членното й семейство - не. За това жената вижда само един изход - да се самозапали. А за да спаси децата си - да запали и тях. Жената е прекарала инсулт и не може да работи какво да е. 

"Тези къщи ги имаме от 1993 година, дадоха ни ги с настанителна заповед. Имаха само стени, не и покрив. Направихме си всичко сами. През годините плащахме ток, наем, всичко. А сега ни гонят и не ни дават нищо. Поне една боксониерка да получим.  Имам три деца. Големи са, едното не живее при нас, но другите две са тук. Ако трябва ще се самозапаля с децата. Както си стоим вкъщи можем да се запалим и да се свършва и без друго няма къде да отидем."

Новите платна и ленти, които ще облекчат трафика на града, ще лишат от дом близо 10 семейства с малки деца. Новият проект на стойност 75 млн. лв., който представлява продължение на булевард "Левски", преминаващ под булевардите "Владислав Варненчик", "Сливница" и "Цар Освободител" ще сложи край на задръстванията. Това, обаче ще лиши от покрив не малко хора, настанени в общински жилища на улица "Струга". Семействата са получили писма, в които им се заявява, че имат 30-дневен срок да напуснат постройките, в които в момента живеят, тъй като от там ще минава транзитната линия и те ще бъдат съборени. 

"Настанени сме тук от 1992 година, нямаме къде да отидем. Ходихме до общината да питаме дали ще ни пренастанят в други, но казаха, че нямало свободни места никъде във Варна.  Ние нямаме претенции къде ще сме, дори и във фургони както сега да живеем. В СУПЦ-то казаха, че настанявали хора, потърпевши от наводнението в Аспарухово. В другите общински блокове живеят служители от общината, командировани и тукашни", коментира Силвия Маринова, която е от български произход, майка на четири деца, едното, от които бебе.

"Едното ми дете е на 4 години, предстои да го пусна на градина, а не мога, защото не знам къде ще живея", допълни още тя.

В момента тя не работи, защото гледа най-малкото детенце, на годинка. 

Другите й две деца са в тинейджърска възраст и ходят на училище. "Правихме ремонт на постройките, които ни предоставиха, защото живеенето в тях е ад - плъхове, змии, таванът течеше, всичко за наша сметка. А сега ни гонят, без да ги интересува, че оставаме на улицата", коментират настанените на ул. "Струга".

В документите издадени от общината се пояснява, че те са настанени временно, до събаряне на постройките. 

"Ние не сме длъжни да ги пренастянаваме, ако има места, ще ги настаним, ако няма - не", това каза кметът на район "Младост" Христо Христов, цитиран от регионалната медия.

До момента живеещите временно в общинските жилища плащат наем в размер на 35 лв, плюс сметки за ток и вода. По техни думи не могат да си позволят наеми от по 200 лв., тъй като много от тях работят почасово, заради заболеваемост или други причини. 

Ремонтът в участъка на улица "Струга" и изграждането на новия транзитен път вече е стартирал. Къде, обаче, ще отидат хората не е ясно.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари