Ще въведат ли “защитени“ професии в Русе?

0
Става дума за професии, за които има търсене на пазара на труда, а няма достатъчен брой кандидати
Става дума за професии, за които има търсене на пазара на труда, а няма достатъчен брой кандидати Снимка: БГНЕС

Директорите на професионалните гимназии в Русе настояват да се реализира идеята за въвеждането на т.нар.“защитени“ професии.

Предложението, за което се говореше през 2015 г., все още не е осъществено, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Става дума за професии, за които има търсене на пазара на труда, а няма достатъчен брой кандидати. Идеята е да се формират паралелки с по-малък брой ученици, като държавата ги дофинансира. Темата бе дискутирана по време на Секторна комисия в областта на образованието и пазара на труда.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов обясни, че такъв списък от „защитени“ професии все още не е приет от Министерски съвет с постановление. За Русе са били одобрени девет такива професии, но те така и не са се реализирали. От своя страна областният управител Стефко Бурджиев пое ангажимент да се изготви писмо до Министерството на образованието и науката. В него ще се иска информация какво се случва с предложението за утвърждаване на списък със „защитени“ професии.

Райнов очерта и основните акценти в проекта за държавен план-прием по професии и специалности в Русенска област за 2016/2017 г. Според него огромен проблем са непрекъснато намаляващият брой деца, както интересът им към атрактивни специалности, които на практика нямат приложение в реалния бизнес.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари