В Русенско най-много се търсят преподаватели

0
5,5% е регистрираната безработица в региона за юли
5,5% е регистрираната безработица в региона за юли

5,5% е регистрираната безработица в региона за юли

Равнище на регистрираната безработица в област Русе от 5,5% отчита през юли административната статистика на Агенцията по заетостта, пише Русе Медиа. Спрямо предходния месец юни се наблюдава леко повишение на безработицата от 0,2 процентни пункта. За страната равнището на регистрираната безработица през юли е 5,2%. Регистрираните безработни от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) през месец юли са 4527, което е с 123 лица повече от месец юни.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ветово – 22% /778/, следват общините Борово – 18,9% /262/ и Ценово – 18,9% /301/, Две могили – 16,7% /426/; Бяла – 12,7% /496/, Сливо поле – 7,7% /231/, Иваново – 3,7% /95/ и най-ниско в Русе – 3,0% /1938/.

Според отчетените данни през юли броят на новорегистрираните безработни е 589 лица. Те са с 58 лица по-малко от предходния месец и с 18 повече спрямо регистрираните през юли 2022г. Други 16 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. Увеличава се и броят на активираните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските медиатори и на трудовите посредници в бюрата по труда от областта за месеца са активирани 94 лица.

През м.юли броят на започналите работа регистрирани безработни възлиза на 313. Работа с подкрепата на бюрата по труда работа са намерили и 6 лица от групата на учащите и пенсионерите. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработващата промишленост-25,6%, следват тези от търговията-14,6%, държавното управление-8,6%, хотелиерството и ресторантьорството – 8,3%, транспортът – 8%, хуманното здравеопазване -4,3% и др.

През юли 94,9% от започналите работа лица са устроени в реалната икономика. На субсидирани работни места са били назначени 16 безработни от рисковите групи– 2 по мерки и и 14 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

През месеца в бюрата по труда в област Русе заявените работни места на първичния пазар на труда са 264. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в сектора на преработващата промишленост (33,7%), следват образованието (22%), строителството (8,3%), хотелиерството и ресторантьорството (7,6%), търговията (7,2%), административни и спомагателни дейности (4,5%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през юли са: преподаватели, административен персонал, водещ стокови и отчетни документи, продавачи, металурзи, персонал в сферата на персоналните услуги, персонал, полагащ грижи за хората, оператори на стационарни машини и съоръжения, шофьори, чистачи, работници по събиране на отпадъци, работници в добивната и преработващата промишленост, помощници при приготвянето на храна и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари