Ще спечели ли Русе и тази година приза "Най-добър град за живеене"?

2
Можете да подкрепите Русе като гласувате в анкетата на сайта DarikRadio.bg
Можете да подкрепите Русе като гласувате в анкетата на сайта DarikRadio.bg Снимка: Ангел Ангелов

Кампанията „Най-добрият град за живеене”, инициатива на Дарик радио и DarikRadio.bg започна.

Можете да подкрепите Русе като гласувате в анкетата на сайта DarikRadio.bg. През миналата година Русе спечели приза за Най-добър град за живеене в България за 2018 г.

Целта на проучването е да установи качеството на живот в големите градове в България.

Всеки град се оценява по критерии, насочени към качеството на живот.

И тази година критериите са обединени в няколко групи, каквито са и категориите, в които Дарик раздава награди на градовете, отбелязали най-голям напредък в съответните области:

Икономика - в която изследваме публичните и частните инвестиции през отминалата и началото на тази година, финансово състояние и използването на европейски средства, откритите нови работни места и промяната на безработица.

Екологичните са другата голяма група критерии, в които изследваме качеството на въздух, зелени площи и зелени инвестиции, електромобилни зареждащи станции, управление на отпадъците.

Качество на живота е категорията, в която се включват раждаемостта, но и продължителността на живота; емиграцията и имиграцията, наличието на достатъчно детски градини и ясли, възможностите за качественно здравеопазване, знаковите места и състоянието културните институции, уличното изкуство, възможности за спорт, ръста на туристите спрямо 2018 г., но и непроменими от нас характеристики, като географско положение и климат.

Образованието - област в която изследваме учебни институции и учебни резултати, образователни проекти, библиотеки, достъпа до интернет, електронните услуги за гражданите.

Сигурността на един град включва - криминална статистика, пътна безопасност, задръстванията, възможностите за паркиране, качествения и удобен градски транспорт, инвестиции в общинска пътна мрежа.

И тази година работим в тясно сътрудничество с общините и съответните министерства с партньорството на Фондация „Америка за България“, а наш партньор е и Институтът за пазарна икономика, които също изследват регионите в България, за да обективизираме максимално крайните резултати.

В проучването за 2019 участват 27-те областни града, които се оценяват по критерии, обособени в 5 категории.

Паралелно с това проучване върви и интернет гласуване на сайта darikradio.bg, което в годините регистрира изключителен интерес от страна на потребителите. В рамките на месец микросайта за проекта е един от най-посещаваните, задейства се “местния патриотизъм” и хората са активни по теми, свързани с техния град и урбанизма. Тази година гласуването е от 02.11.20 до 14.12.20!

Освен призът „Най-добър град за живеене” традиционно присъждаме и грамоти за "Бизнес град", "Зелен град", "Жизнен град", "Сигурен град”, "Град на знанието" и др.

Националното проучване “Кой е най-добрият град за живеене в България” се разраства непрекъснато и се е превърнало в един сериозен показател не само за качеството на живот в българските градове, но и представлява изключителна възможност за определяне на перспективата за развитие на всеки един град.

Досега наградата за най-добър град е печелена два пъти от Варна (2007 и 2008 г.), четири пъти от София (2009, 2011, 2014 и 2015 г.), три пъти от Бургас (2010, 2012 и 2013 г., 2017 г.) и по един път от Велико Търново (2013 г.), Стара Загора (2016) и Русе (2018 г.).

Кой град ще бъде “Най-добрият град за живеене в България за 2019” ще стане ясно на 19.12.2020 г. в предаването "Годината" по Дарик радио. Следете всичко за проучването на darikradio.bg и фейсбук страницата му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари