Сестра от Русе се призна за виновна за смъртта на пациент

1
41-годишната С. Панджарова е сестра в спешното приемно отделение на УМБАЛ - Русе
41-годишната С. Панджарова е сестра в спешното приемно отделение на УМБАЛ - Русе Снимка: Дарик

Медицинска сестра от спешното приемно отделение на УМБАЛ - Русе, се призна за виновна и получи условна присъда от Окръжния съд в дунавския град.

Тя застана пред Темида, заради смъртта на възрастен пациент, който потърсил помощ в отделението, но тя го върнала, за да изчака, пише 24 часа.

Срещу 41-годишната С. Панджарова беше повдигнато обвинение, че на 20 април 2014 година като медицинска сестра поради немарливо отношение и професионална непредпазливост, тя е нарушила задълженията си и с това причинила смъртта на 71-годишния Ж. С. В съда бе представена молба от подсъдимата, която поиска делото да се разгледа по реда на съкратено съдебно следствие. Медицинската сестра бе осъдена на две години затвор с три години изпитателен срок.

На 20 април възрастният мъж получил сърдечна криза и отишъл с жена си в спешното отделение. Отворила му С.П, като му казала да изчака, или да потърси помощ в кабинета на Мобилмед в съседната сграда, въпреки, че нямало други чакащи за преглед. Тя отишла да информира дежурния лекар. Пациентът и жена му се насочили към Мобилмед и на прага той се строполил на земята и починал, пише в обвинителния акт.

Според прокуратурата, медицинската сестра е нарушила задълженията си да наблюдава системно болния и да информира дежурния лекар и старшата медицинска сестра за състоянието му. Тя не му оказала долекарска помощ, не му направила електрокардиограма и не го допуснала до преглед от лекар. Дори възпрепятствала приемането му в спешното и така причила смъртта му. Според защитата, сестрата е действала точно според нарежданията на шефа на отделението, което е заключено и с ограничен достъп. Нарушавайки ги, тя можела да загуби работата си.

Подсъдимата призна изцяло фактите от обвинителния акт и каза, че съжалява за смъртта на човека. Той е получил остър инфаркт на миокарда, каза в пледоарията си прокурор Кремена Колицова. Тя предложи наказание от 3 години лишаване от свобода, което след редуциране с 1/3, заради съкратеното съдебно следствие, да стане 2 години.

Наказанието следва да се отложи за изпитателен срок от 3 години, предложи обвинението.

Самата медицинска сестра в последната си дума пред съда каза през сълзи, че много съжалява за починалия човек, а след това се извини лично и на семейството му.

Решението на съдът беше да признае С.П. за виновна по повдигнатите обвинения и я осъди на 3 години лишаване от свобода, което след намаляне с 1/3 стана 2 години. Те бяха отложени за изпитателен срок от 3 години. Освен това, тя ще продължи да управлява професията си, но ще трябва да заплати по 400 лв. на съпругата и на дъщерята на починалия, които са разноски по адвокатски хонорар. Тя ще плати и над 1400 лева разноски по досъдебното производство. Мярката й за неотклонение - подписка бе потвърдена до влизането в сила на присъдата. Тя не е окончателна и може да се обжалва и протестира пред Великотърновския апелативен съд.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари