Село Трилистник е под вода

0

Именно липсата на добрата координация между институциите е една от причините, довели до тук, коментира кметът Мирчо Петров

Над 50 човека са евакуирани от пловдивското село Трилистник, което е под вода заради огромната вълна от река Стряма, която потопи десетки къщи и земеделски имоти. Населеното място е без ток, тази нощ полиция ще патрулира, за да охранява от мародери, съобщи кметът на селото Мирчо Петров, цитиран от Дарик.

По думите му, заради спецификата на тази част от страната, отичането на водата извън селото ще се случи много трудно.

Благодарение на пожарникарите и спасителните екипи, няма пострадали хора. Някои от тях, както и трудно подвижните, са били изнасяни от залятите им домове с лодки.

Ромската махала на Трилистник е изцяло под вода. По информация на Дарик, част от хората са евакуирани спешно в училището на съседно село.

Бедствието в селото е огромно. Щетите най-вероятно са за стотици хиляди лева. Има десетки къщи под вода. Трилистник е отцепен, в селото се влиза само пеша, разказаха още местните. Десетки семейства остават без къщи.

Именно липсата на добрата координация между институциите е една от причините, довели до тук, коментира в ефира на Дарик кметът Мирчо Петров. Той още вчера предупреди от ефира на Дарик за опасността от придошлата заради голямото количество валежи от последното денонощие река Стряма, която слизайки от Балкана минава през селото.

Вторият голям проблем е непочистеното от години корито на реката от обрасла растителност и високи дървета, и въпреки обещанията на институциите това да се случи още в началото на лятото, три месеца по-късно ситуацията продължава да е същата и местните да се питат река или гора е участъкът на Стряма в Трилистник.

За опасността от подобно бедствие Дарик алармира още през месец май, но за съжаление обещанията на институциите, че ще почистят коритото останаха само с прехвърлянето на топката от една на друга държавна структура и предписания на хартия.

Каква е ситуацията към момента в бедстващото село, към кого трябва да се обръщат хората за помощ и какво следва от тук нататък, чуйте в разговора на Искра Койчева с кмета на селото:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари