Самолетоносачът "Шарл де Гол" стигна целта си!

0
Радио Юроп 1 съобщава, че самолетоносачът се е свързал с намиращите се в същия район кораби
Радио Юроп 1 съобщава, че самолетоносачът се е свързал с намиращите се в същия район кораби

Изтребителите на френския самолетоносач "Шарл де Гол", който бе предислоциран в Източно Средиземно море, може още в понеделник  да започнат да действат срещу групировката Ислямска държава, каза френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

В придвижването си към сирийските брегове "Шарл дьо Гол" е придружаван от френската фрегата за противовъздушна отбрана "Шьовалие Пол", както и от кораба за борба с подводници "Ла Мот Пике". Освен бойните самолети - с 26 изтребителя, от които 18 "Рафал" и 8 "Сюпер Етандар" - френският самолетоносач превозва 2 самолета за въздушно наблюдение "Хоукай", както и 3 хеликоптера.

Радио Юроп 1 съобщава, че самолетоносачът се е свързал с намиращите се в същия район кораби на руските военно-морски сили, за да обсъдят навигациите си и да не се допуснат каквито и да било инциденти в морето. Към този момент не се водят разговори за съвместни действия. В планирането на операциите от "Шарл де Гол" участват и американските военно-морски сили, пише mediapool.bg

Пред радио Юроп Едно Льо Дриан каза, че нападение с химическо или бактериологично оръжие е част от рисковете, на които е изложена Франция, но увери, че всички мерки са взети, за да се избегне тази опасност, предаде Франс прес.

В четвъртък френският премиер Манюел Валс предупреди за рисковете от нападения с химическо или биологично оръжие, подчертавайки, че сега се води нова война и че поръчителите на атентатите имат "зловещо въображение".

По този повод в неделя Льо Дриан каза, че премиерът просто е изброил заплахите, срещу които трябва да се подготви по принцип Франция и които тя трябва да вземе предвид.

Но е много сложно да се използва химическо оръжие от една територия срещу друга, каза Льо Дриан и подчерта, че са взети всички необходими мерки, за да се избегне този риск.

Френското правителство разреши още преди атентатите в Париж армията да раздаде на екипите на Бърза помощ противоотрова срещу химически оръжия.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари