Само 35% от българите предпочитат демокрация пред авторитарен лидер

0
Мнозинството вярва, че нищо няма да се промени, независимо кой е на власт
Мнозинството вярва, че нищо няма да се промени, независимо кой е на власт Снимка: Dunavmost

Мнозинството вярва, че нищо няма да се промени, независимо кой е на власт

На 31-вата годишнина от началото на демократичния преход в България, отношението на българите към демокрацията остава нееднозначно. Това сочи анализ, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията.

Оказва се, че едва 35% от българите казват, че предпочитаната от тях форма на държавно управление е “либерална демокрация с редовни избори и многопартийна система”, докато 45 на сто предпочитат “силен и решителен лидер, който да не бъде възпрепятстван от парламент или избори”. Мнозинството – 57%, вярва, че нищо няма да се промени, независимо кой е на власт. 77% от хората са мнение, че “олигарски и финансови групировки упражняват силен контрол върху правителството”.

Според ЦИД, нагласите на българите спрямо демокрацията кореспондират с по-общите политически възгледи, както от близкото посткомунистическо минало, така и от по-далечното минало.

“Силно изразено е несъответствието между общата неудовлетвореност на българите от функционирането на демокрацията в страната и паралелното предпочитание към авторитарен модел на управление чрез „силен лидер“. Както изглежда, българите не смятат, че демокрацията функционира неправилно поради определени пропуски, които страната е направила и които могат да се коригират с „повече“ демокрация, а напротив, мислят, че това се дължи на присъщи на демократичната система недостатъци, които могат да се преодолеят с помощта на авторитарни мерки”, констатират авторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари