9 септември - датата, която продължава да разделя българите

1
На днешния ден през 1944 година в София властта е свалена с преврат
На днешния ден през 1944 година в София властта е свалена с преврат

На днешния ден през 1944 година в София властта е свалена с преврат

9 септември 1944 година е дата, която мнозина българи от миналото и до ден днешен определят като противоречива. Това се дължи на факта, че според едни това е може би най-лошият ден за България в близкото минало, пише TrafficNews. Други определят тази дата като край на трагичната и изпълнена с кървави събития първа половина на ХХ век.

България не остава незасегната от Втората световна война. Прокламираната от българското правителство през септември 1939 г. политика на неутралитет отстъпва през март 1941 г., под натиска на обстоятелствата, на военно-политическо съюзничество със силите на Оста (Германия, Италия, Япония).

Макар и пряко да не участва във военните действия, обвързването с Третия райх води до обявяване на война на Великобритания и САЩ, до създаването на политическо напрежение в българското общество, както и до англо-американски бомбардировки (есента на 1943 – пролетта на 1944 г.) и до навлизането на съветската армия в страната (септември 1944 г.).

На 2 септември 1944 г. е съставено поредното правителство, с министър – председател Константин Муравиев. То се състои от представители на легалната опозиция срещу прогерманската политика. Отечественият фронт също са поканени да участват, но те отказват.

За краткото си управление кабинета прави няколко решителни стъпки, които целят скъсване на външнополитическите връзки с Германия. Фашистките организации са разтурени, отменени са гоненията срещу евреите, обявена е амнистия на политическите затворници. България дори обявява война на Третия райх. Съдбата на страната ни обаче вече е предначертана. На 5 септември СССР обявява война на българската държава. На 8 септември войските на Съюза преминават р. Дунав и влизат в България. В координация с тях партизаните излизат от нелегалност и завземат властта по места.

В София властта е свалена с класически механизми на един типичен военен преврат. С помощта на офицери от Отечествения фронт, всички основни институции за завзети, а правителството е арестувано. Сутринта, в 6 часа на девети септември 1944 г. в публична прокламация по радиото е представен съставът на новото правителство начело с Кимон Георгиев. В него вземат участие четирима от комунистите, земеделците и звенарите. По 2 места се дават на социалдемократите и независимите.

Девети септември 1944 г. е преврат с революционни последици за България, доколкото той напълно променя вътрешното и външнополитическо развитие на страната. Това се очертава от факта, че България става съюзник на страните от Антихитлеристката коалиция и участва във финалния етап на войната за разгрома над Германия.

Въпреки това и деветосептемврийския преврат, българската държава е обявена за губеща страна във войната. Под натиска на СССР, САЩ и Великобритания е принудена да проведе Народен съд над виновниците от предишния режим. На страната ни са наложени и много военни репарации. От този момент нататък, в продължение на близо 50 години в България е въведен съветския модел на управление и развитието на държавата широко се обвързва със СССР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    6
    Де да знам
    Ще се зачета, но се чудя колко ли селища са имали електроснабдяване преди 9-ти септември. Нали, то тока ни е нещо с което сме се родили и ни идва от небето.
  • 8
    5
    Нормален свят
    Англия, счупена ключица, осигурен /застрахован/ съм от 15 години. 8 часа чакане пред спешното. Бегъл преглед от паки, не било нещо сериозно /то и наистина не е/, няма рентген, няма такива екстри. Ела след три дена да ти направим стягаща превръзка.
  • 0
    4
    до 3
    Разделяне на ЗЪРНОТО от плявата, сиреч от сеното.:) Зърното отдавна се изнесе в нормалния свят, тук останахме дъртите и плявата. Бъди здрав!
  • 2
    3
    А реалността е:
    Няма как да говорим за разделяне при огромна маса срещу шепа ревльовци. По-скоро е отделяне на сеното от плявата.
  • 10
    2
    Противопоставяне, казваш!
    На 95% ноемални, хетеросексуални, разумни Българи, срещу 5% евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани, ма вресливи, вследствие "мъните" на дедо шорош? Обаче! "Видов ден" за 5-процентниците иде, и няма къде да се скрият! Та ...! Анадънму?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари