Руски вестник: Трамплер капут

0
В САЩ още броят бюлетини
В САЩ още броят бюлетини Снимка: Ройтерс

В САЩ се броят последните бюлетини.

Изглежда обаче, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да продължи с втори мандат, без да изчака окончателното преброяване на гласовете и се подготви да протестира срещу ранното присъждане на победата на своя опонент Джо Байдън, предава Агенция Фокус. Според източници на Politico държавният глава вече е взел решение за плановете за следващите месеци, пише руският вестник „Коммерсантъ в материал, озаглавен „Трамплер капут“ и представен без редакторска намеса:

Ако преброите законните гласове, аз лесно печеля и ако преброите незаконните, те може да се опитат да откраднат изборите“, в този момент изявлението на Доналд Тръмп, направено в четвъртък вечерта, беше прекъснато от ABC News. Скоро MSNBC, NBC, CNBC и CBS направиха същото, както и USA Today. Лоялният към президента Fox News не прекъсва излъчването, както и CNN, която беше критична към него.

Не сме виждали някой да открадне нещо. Това е демокрация и ние помолихме американския народ да запази спокойствие “, обясни водещият на ABC News Дейвид Мюир. „Днес отново сме в необичайна ситуация: ние не само прекъсваме американския президент, но и поправяме грешки (в речта – „Коммерсант“) на американския президент. Не знаем за незаконни гласове, не знаем и за победа на Тръмп “, каза на свой ред водещият на MSNBC Брайън Уилямс.

Президентът продължи публичната си реч - първата след изборния ден - с тирада в „Туитър“ „Лесно печеля изборите за президент на САЩ със ЗАКОННИ ГЛАСОВЕ. НАБЛЮДАТЕЛИ не бяха допуснати, забранено им беше да вършат работата си и следователно всички приети в този период гласове трябва да бъдат признати за НЕЗАКОННИ ГЛАСОВЕ. Върховният съд на САЩ трябва да си каже думата “, написа държавният глава. „Туитър“ редовно определя публикациите му като „противоречиви“ и „евентуално подвеждащи“.

Доналд Тръмп не навлиза в подробности. По-специално той не обоснова защо гласовете, получени по пощата след изборите, трябва да бъдат обявени за незаконни. Процедурата за получаване и обработване на такива гласове се определя във всеки щат от собственото му местно законодателство, без да се взема предвид мнението на федералния център.

Нито едно от делата, заведени от републиканците по места, не е постигнало особен успех, въпреки че щабът на републиканския кандидат е изпратил хора измежду най-влиятелните помощници за президент в щатите, където са заведени.

По-специално, Кори Левандовски, съветник на централата, който е работил с Тръмп от 2016 г., е изпратен във Филаделфия, столицата на колебливата Пенсилвания. Бившият директор на националното разузнаване Ричард Гренел е изпратен в Лас Вегас - най-големият град в „колебливата“ Невада.

Във Филаделфия съдията от окръжния съд Пол Даймънд (назначен от Джордж Буш) изглеждаше искрено изненадан, че той отговаря за въпроса за координирането на броя на наблюдателите между двете страни. „Нямам представа защо този въпрос не би могъл да бъде решен без съдебна намеса, освен че фактът е, че конкуренцията е много напрегната. Надявам се всички да действат добросъвестно. Ако покажем на света, че и двете страни могат да действат разумно и да разрешат този проблем, ще бъде чудесно “, каза той. Даймънд отхвърли републиканската петиция за спиране на преброяването на гласовете в отсъствието на републикански наблюдатели и призова страните да се споразумеят за разпределението на самите наблюдатели.

Предния ден местен съд разпореди на всички наблюдатели, кандидати и техни представители във Филаделфия да получат правото да наблюдават процеса на преброяване от два метра, което републиканците смятат за голяма победа.

В друг "колеблив" щат, Джорджия, щабът на Доналд Тръмп обвини служители в окръг Чатъм. Републиканските адвокати намериха двама свидетели, които твърдяха, че са виждали работници да преместват 53 бюлетини след 19:00 местно време, когато вече не е било възможно да се получат нови бюлетини. Пред съда обаче свидетелите отказаха да дадат показания и служителите на комисията докладваха: на всички 53 бюлетини бе поставен печат с времето на получаване и то беше в рамките на ограничението. Съдията обяви решението за около десет секунди: искът очевидно беше отказан.

В Мичиган съдът също отхвърли по-голяма прозрачност при преброяването, тъй като целият процес беше почти завършен.

Докато сътрудниците на републиканеца се бориха с десетки предполагаеми фалшиви бюлетини, преброяването на гласовете се извършваше в населените места, допълнително и още повече отдалечавайки Доналд Тръмп от втори мандат. С течение на времето Пенсилвания и Джорджия, които останаха „червени“ почти през цялото време от деня на гласуването, започнаха да „посиняват“, тоест предимството на Доналд Тръмп беше заменено от превъзходството на неговия демократичен опонент.

Самият Доналд Тръмп очевидно не възнамерява да се изправи срещу реалността: според източник на Fox той не е готов да признае поражението си, поне засега.

Според събеседниците на изданието Politico в управляващата администрация, той ще продължи обичайните си политически дейности - по-специално министърът на отбраната Марк Еспер и шефът на ФБР Кристофър Рей може да бъдат уволнени в близко бъдеще. Освен това, според източници на Politico, президентът може да подпише редица укази, насочени към набиране на популярност сред „местния си електорат“ - за „търговска война“ с Китай, по редица културни въпроси - както и да възобнови пътуванията из страната. Междувременно неговите щатски помощници ще продължат да обжалват резултатите, да изискват повторно преброяване и да работят с медиите, за да продължат да популяризират позицията за фалшифициране на изборите.

Както беше обещано на американския народ, президентът Тръмп се бори за свободни и честни избори, като същевременно продължава да управлява страната със задължение да постави Америка на първо място“, заяви заместник-прессекретарят на Белия дом Джъд Дир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари