Путин поздрави Байдън за изборната победа

0
Руският президент очаква сътрудничество
Руският президент очаква сътрудничество Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руският президент очаква сътрудничество и контакти с американския си колега

Руският президент Владимир Путин във вторник поздрави Джо Байдън за победата в президентските избори в САЩ през ноември, заявявайки, че се надява страните да оставят настрана различията си и да насърчат глобалната сигурност.

Путин пожела на избрания президент на САЩ успех и каза, че “от моя страна съм готов за сътрудничество и контакти с вас”, се казва в изявление на Кремъл, предава БГНЕС.

Руският президент беше един от последните останали лидери на големи световни държави, които се сдържаха да поздравят Байдън, който беше потвърден за следващия президент на САЩ от Избирателната колегия в понеделник.

Длъжностни лица в Москва, включително ръководителят на изборите в страната и външният министър, по-рано критикуваха американския изборен процес, описвайки го като архаичен и непредставителен за волята на народа.

В поздравителната си телеграма до Байдън Путин заяви, че техните страни “носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност”. Той изрази увереност, че Русия и САЩ могат, „въпреки различията си, наистина да допринесат за решаването на много проблеми и предизвикателства, пред които е изправен в момента светът“.

Путин също така отбеляза, че с оглед на това руско-американското сътрудничество, основано на принципите на равенство и взаимно уважение, ще отговаря на интересите на народите на двете страни и на цялата международна общност.

От своя страна съм готов за взаимодействие и контакти с вас“, подчерта руският лидер в посланието си до Байдън.

Очаква се Байдън да заеме по-твърда позиция срещу Русия, отколкото излизащият американски президент Доналд Тръмп, когото той хули по време на кампанията, че “е прегърнал толкова много автократи по света, започвайки от Владимир Путин”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари