Руски изтребител се опита да разбие полски самолет над Черно море

1
Инцидентът напомня за случилото се през март, когато Су-27 умишлено предизвика разбиването на американски дрон MQ-9 „Reaper“ над Черно море
Инцидентът напомня за случилото се през март, когато Су-27 умишлено предизвика разбиването на американски дрон MQ-9 „Reaper“ над Черно море Снимка: Shutterstock / архив

Инцидентът напомня за случилото се през март, когато Су-27 умишлено предизвика разбиването на американски дрон MQ-9 „Reaper“ над Черно море

Полски самолет L410 е бил прехванат от руски изтребител Су-35 вчера, при което са извършени „агресивни и опасни маневри, многократно изпълнявани от руския изтребител в близост до полския самолет“, заяви Министерство на отбраната на Румъния, предаде БГНЕС.

Самолет L410 “Turbolet”, "принадлежащ на полската гранична полиция, който е изпълнявал рутинни патрулни мисии под егидата на Фронтекс над Черно море в международното въздушно пространство в сътрудничество с румънската гранична полиция, е бил прехванат от руски изтребител Су-35 около 13:20 ч., на около 60 км източно от румънското въздушно пространство".

Според румънските власти "агресивните и опасни маневри, многократно изпълнявани от руския изтребител в близост до полския самолет, са предизвикали висока степен на турбулентност и сериозни затруднения при управлението му".

Инцидентът напомня за случилото се през март, когато Су-27 умишлено предизвика разбиването на американски дрон MQ-9 „Reaper“ над Черно море.

Военновъздушните сили на Румъния са били предварително предупредени, готови да се намесят по всяко време.

"След инцидента два изтребителя на румънските военновъздушни сили и два на испанските военновъздушни сили в състава на бойната служба на Air policing бяха предварително разположени от Центъра за съвместни въздушни операции на НАТО в Торехон, като са готови да се намесят по всяко време, но не изискват излитане", се казва в изявление на МО на Румъния, цитирано от “Defense Romania”.

Полският екипаж е действал спокойно и професионално в ситуацията, създадена безотговорно от руския пилот, като е успял да поеме контрол над самолета след първоначалната загуба на височина, причинена от маневрирането на изтребителя Су-35, успявайки да кацне безопасно на летище Михаил Когълничану около 13:50 ч. Никой от членовете на екипажа на борда на полския самолет не е пострадал при инцидента.

Румънските власти са в контакт с Фронтекс и полските власти, за да се изяснят всички обстоятелства на инцидента. Агресивното поведение на военния самолет, принадлежащ на Руската федерация, срещу невъоръжен самолет, изпълняващ мисия на Фронтекс за наблюдение на миграционния риск в Черноморския басейн, е напълно неприемливо. Този инцидент е още едно доказателство за провокативния подход на Руската федерация в Черно море.

От 19 април до 17 май 2023 г. полски самолет L410 UVP-Е20 е разположен в Румъния като част от "Многоцелева морска операция (ММО) Западно Черно море 2023", координирана от Фронтекс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    Име
    А, такива "десятки" като преждеписалия, има още от времето на студената война... То от Бжежински насам, на всеки 10 - 20 години все някой го обзема патоса американски, и блянува разпади и раздели на СССР, на РФ, на самата Русия. Няма лошо по принцип. Лошото е, че интелектуалното ниво на хората доста е паднало от ония времена, а това е много опасно, особено във времена като сегашните. Искам да напомня на всички фили и фоби, че в момента тече, да речем, непряк военен конфликт между Русия и САЩ, и възможността да стане пряк, е доста голяма именно заради плоскомозъчни всякакви, вкл. и драскачи. И момчета и момичета. Ядрените бойни глави имат свойството да не питат кой какъв фил или фоб е. Може би не е лошо да се замислите върху това.
  • -1
    10
    хехехе
    Само в дунавпрост има още тролове, дето не са разбрали, че путкин е пътник и че след като московия загуби войната вече няма да има руска педерация.
  • 2
    9
    хаха
    Като си поръчаш Хитлер от wish получаваш путин.
  • 4
    8
    Не с лошо!
    Путин си създаде твърде много врагове в световен мащаб. Вярно е, че както самите руснаци го казват "Русия няма приятели, Русия има интереси!", но все пак не трябва да се прекалява. Навремето Хитлер тръгна да воюва срещу почти целия Свят и какво му се случи - показа Историята.
  • -4
    7
    До 6
    Колко достоверно звучи,както думите на Песков,Лавров,Захарова и др.Вярваме,вярваме.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари