Български Миг-29 оказаха помощ на пътнически самолет след сигнал за бомба на борда

0
Ескортираният самолет успешно каца в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа
Ескортираният самолет успешно каца в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа Снимка: БГНЕС / архив

Ескортираният самолет успешно каца в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа

В ранния следобед на 11 май 2022 г. дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда.

Това съобщават от министерството на отбраната.

При изпълнение на реална мисия по "Air Policing", българските летци са поели контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортирали са го над територията на Република България и са го предали на турските изтребители.

Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно кацна в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа, уточняват от МО.

С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик, се казва още в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    въпрос
    А защо не американските самолети? А, да, сетих се. Те още са на чертежи, но прескъпо предплатени.
  • 4
    1
    Чудеща се
    Чудя се как летящ изтребител поема контрол над летящ пътнически самолет с предполагаемо взривно устройство. И как точно му оказва помощ. Вероятно се приближава и оглежда дали пък бомбата не е окачена отвън или провесена от някой отворен прозорец на пътническия самолет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари