Руски изтребител е прехванал полски самолет над Черно море

2
Инцидентът е станал в петък
Инцидентът е станал в петък Снимка: БГНЕС

Инцидентът е станал в петък

Руски изтребител Су-35 е прехванал над Черно море полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, предаде Франс прес, като се позова на официално съобщение от Варшава.

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския самолет временно "са загубили контрол", съобщи тази сутрин полската гранична охрана, предава БТА.

Снощи Румъния, която първа съобщи за случая, осъди "напълно неприемливото агресивно поведение" на Русия, отбелязва АФП.

Според полската гранична охрана руският самолет е влязъл "без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции, определена от (румънските власти)", и е направил "агресивни и опасни маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) самолет без да спази необходимата дистанция за безопасност". В резултат полският самолет "претърпя сериозна турбуленция" и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, включително двама пилоти, "загуби контрол над самолета, (който) загуби височина", пише в съобщението.

Полската гранична охрана обърна внимание, че руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета", пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на "около 5 метра". След инцидента полският самолет е кацнал безопасно в Румъния.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет, "наблюдаващ миграционния риск", е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в международното въздушно пространство. Той е бил изпратен на мисия в Румъния от 19 април до 17 май като част от операция, организирана от страната и координирана от Фронтекс, с участието още на Испания и Швеция.

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха значително през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива произшествия често стават над Балтийско море, но също над Черно море и на други места, отбелязва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари