Рушвет за ДАИ, ама по пощата

0
Подкупи между 600 и 1700 лв. са пращани чрез фирми за куриерски услуги до посредници, които после ги предават на когото трябва
Подкупи между 600 и 1700 лв. са пращани чрез фирми за куриерски услуги до посредници, които после ги предават на когото трябва

Освен дрога по пощата вече пристигат и рушвети.

Поръчват ги шефове на ДАИ, а обратните разписки подписват шофьорите им.

Схемата лъсна при поредното разследване в агенция “Автомобилна администрация”.

Подкупи между 600 и 1700 лв. са пращани чрез фирми за куриерски услуги до посредници, които после ги предават на когото трябва с листче с имената и ЕГН на човека, дал парите. Така собственик на варненска фирма си подновява лиценза, а други издържат изпитите за управители на транспортни фирми и превоз на опасни товари.

8 души, сред тях бившият шеф на агенцията Цветелин Цветанов и 2-ма началници на областни звена, са дадени от спецпрокуратурата на съд за корупция. Очаква се делото да тръгне на 21 април. Според обвинението групата действала от февруари 2015 г. в Северозападна България - основно в Плевен, Габрово, Враца, Видин и Ловеч.

При арестите на 30 март 2016 г. в къща на Цветанов в Долни Дъбник, в която живеел и тъстът му, е открит тайник в гардероб, пълен с пачки.

Преброени са 401 950 лв. Още 47 647 лв. в евро, левове и долари са иззети от жилище в София, в което Цветанов живеел с Михаела Г. Те предават тези пари доброволно. Казват на полицаите, че са от спестявания, но после Цветанов спира да дава обяснения.

Криминалистите наричат тайника в Долни Дъбник “Пещерата на Аладин” заради многото скрити дъна и рафтове. При първия оглед те го пропускат, натъкват се на него едва при повторното претърсване.

Обвиненията срещу бившия шеф на ДАИ са 7. Основното е, че е ръководил група за искане и получаване на подкупи. Другите са за пране на пари и за рушвети, дадени му още докато е бил началник в Плевен през 2013 г.

Според прокуратурата втори в йерархията бил Тихомир Вълчев, близък приятел на Цветанов. Той е бивш председател на общинския съвет в Роман. Съпругата му има шофьорска школа във Враца. Посредник при получаване на парите по куриер е шофьорът Георги Сираков, на 42 г. Той и Наталия Девенска са основни свидетели на обвинението.

Сираков работи в ДАИ от юни 2015 г. до март 2016 г. Цветанов го назначил без конкурс. Майките на двамата са далечни братовчедки. По онова време Сираков обслужва 5-6 автомобила и вози не само Цветанов. Според обвинението обаче се ползва с доверието му и е в течение на делата му. Негови приятели знаели за това и го търсели за услуги.

Така става с Йордан К., управител на фирма за международни превози във Варна. През 2015 г. лицензът ѝ е отнет. Йордан разбира, че негов познат строителен предприемач от Каварна, е приятел на Сираков, и го пита дали може да помогне лицензът да се възстанови по-бързо. През декември предприемачът се обажда на Сираков. Той отива при шефа си и му дава бележка с данните на фирмата, но Цветанов отговаря, че първо трябва да види документите.

По-късно казва, че възстановяването на лиценза ще струва 600 лв., твърди Сираков. Шофьорът на своя глава вдига мизата на 1700 лв. Скоро ги получава по “Еконт” заедно с входящия номер на заявлението за лиценза. По-късно признава, че с предприемача се били разбрали да дадат 600 лв. “на шефа”, да си разделят по 300 лв., а останалите 500 лв. Сираков да вземе като заем и да ги върне. След седмица-две Цветанов му дава лиценза в запечетан плик.

Той е пратен обратно на приятеля на Йордан К. по куриерската фирма.

Сираков разказва и за друг случай от декември 2015 г. Потърсил го Иван от Русе, за “да се удари едно рамо” на Ивелин Стоянов на изпит за ръководител на транспортна дейност. По това време Стоянов е отговорник за механизацията в строителна фирма. Сираков пак отива при Цветанов, който иска 1000 лв., но шофьорът съобщава, че се чакат 1500 лв. по “Еконт”.

Никой от тези хора не е протестирал срещу исканите суми - колкото им кажех, толкова даваха само и само да се свърши работата”, обяснява свидетелят.

Няколко дни по-късно собственик на автошкола праща при него г-жа Афродита Стерио. Тя иска да помогне на приятел от Македония - Д. Димовски, да изкара изпит за управител на фирма за превоз на товари. Македонецът има български паспорт, но не знае езика.

“С Афродита се разбрахме да ми даде 1500 лв. На другия ден тя ги донесе. Влязох при Цветанов и му дадох 1000 лв., останалите 500 лв. си ги задържах”, казва Сираков. Два дни преди изпита през януари 2016 г. той се обажда на шефа на габровския отдел Венцислав Генов да посрещне господата. С Генов се знаят от банкети. На другия ден оня звъни притеснен - македонецът не може да пише и чете на български. Сираков обаче го моли “да направи всичко възможно” и Димовски изкарва писмения изпит.

“Генов не ми е искал пари. Каза само, че трябва много да почерпя. Според мен трябваше да му купя поне бутилка уиски”, казва шофьорът. Веднъж той пробвал да уреди и германец, но му казали, че не става, защото нямал 6 месеца пребиваване в България. Адвокатите оспорват показанията на Сираков с мотива, че той иска да защити себе си.

Според прокуратурата и тази група следва традицията в ДАИ да се скубят шофьори, най-вече чужденци. Управленията на ДАИ могат да отнемат регистрационните табели на камионите и да ги спират от движение. Шофьорите обаче се оплакват, че проверките са тенденциозни и избирателни. Част от воплите им стигат до полицията.

“За мен ДАИ е рекетьорска фирма, а не държавна институция, срам е за държавата. Няма нищо редовно в проверките. Иска се “данък спокойствие”, казва отговорник по автопарка в голяма земеделска фирма. Тя дълго отказвала да плаща на ръка, но го направила, за да не спре дейността си.

Служители на ДАИ спират камионите, търсят някаква причина и шофьорите ми се обаждат. Отивам и ми казват: “Или трябва някой да се обади, за да пуснем камионите, или да си платиш. Струвало ми е по 50 лв. на камион”, казва Людмил Т. През 2013 г. фирмата, в която работел, трябвало да поднови лиценза си. “Внесохме в срок документите, но презаверката се забави. Тъй като сме голям зърнопроизводител и камионите постоянно пътуват, бяхме преследвани от ДАИ. Нямаше нарушения и в началото не давахме пари”, обяснява бизнесменът. През лятото на 2013 г. той бил спрян на разклона за с. Девенци, община Червен бряг. Инспекторът от ДАИ му казал, че в тая фирма са “много нагли”, но той “ще ги оправи”.

Заплашил да остави фирмата “на трупчета” и да “не мръдне метър повече”.

Разбрах, че няма да можем да работим така. Решихме и ние да си плащаме”, казва Людмил Т. През юни 2013 г., още докато бил началник в Плевен, Цветелин Цветанов дошъл с черна кола в гаража на фирмата край Койнаре. Там намекнал на Людмил да си изгладят отношенията, за да няма повече проверки. На портала Людмил му дал 2000 лв., живо агне и шише уиски.

През 2015 г. обаче е наредена поредната проверка. Людмил Т. и негова колежка подготвят голяма чанта с документи и отиват в плевенския ДАИ в кв. “Сторгозия”. Без да ги погледне, чиновник им иска разпечатка от дигиталите на камионите. “Само това не съм направил”, казва му Людмил. Инспекторът нервничи, че няма време да се занимава с него, защото от утре е в отпуск, и го праща да се разбере с началника Емил Иванов, наследил Цветанов на поста в Плевен. Шефът казал: “Тези неща се оправят с пари.” Отворил чекмедже на бюрото си и погледнал Людмил Т. Той се сетил, че трябва да остави “сухо” там и сложил 500 лв. Парите взел на тръгване от касиерката, която записала в касовата книга - за “ДАИ-Плевен рекет”

Като разбрал за това, шефът на фирмата се вбесил и казал, че ще се обади в ДАНС.

Корупционната схема е следена близо година. Има съмнения, че са прибирани пари дори от кандидати за работа в ДАИ. Смята се, че исканите подкупи са 1000, 1700 и 2000 лв., но обвинения по този пункт няма. Част от “приходите” са разпределяни според заслугите, други вероятно са отивали като отчисления за влиятелни покровители.

При разследването са събрани близо 30 тома с доказателства, разпитани са 62-ма свидетели. За двама от 8-те обвинени се твърди, че давали указания на подчинените си по места на кои фирми да правят реални проверки и на кои - формални. Сред подсъдимите е и собственичка на автошкола от Видин, която провежда изпити. Фирмата е претърсена на 30 март, когато започват арестите. Тогава управители на транспортни фирми се явяват на изпит за сертификати. Открити са попълнени бланки, които трябвало да бъдат подменени с листовете от изпитите. При акцията, проведена паралелно в София, Враца, Габрово и Варна, са арестувани 18 души. След приключването ѝ Бойко Борисов заявява:

“Шефът на ДАИ е член на ГЕРБ, но няма да пожаля никого, независимо от коя партия е. Няколко месеца наблюдаваме кабинета му, знаем всичките му шапки и каскети.” Цветелин Цветанов е изключен от партията за уронване на престижа ѝ. После това става и с Генов от Габрово. Сега им предстои да бранят “доброто си име” в спецсъда.

Декларирал 7000 лв., форд и ливади

Парите в жилищата на Цветелин Цветанов и на жената, с която живее, не съответстват на доходите им в последните десетина години, твърдят от прокуратурата. Те са проверявани наред с декларациите им пред данъчните. В началото на 2015 г. пред Сметната палата Цветанов посочва, че има налични 7000 лв., заем от 9900 лв. и придобити през 2012-2013 общо 37 дка земя в Долни Дъбник и Троян, част от тях - ливади. Притежавал и “Форд Фокус”, купен през 2013 г. за 3000 лв.

Най-много законни доходи - между 900 и 5193,92 лв., Цветанов е получавал в ДАИ. Приходите му обаче са по-малко от “спестяванията” в гардероба и затова той е даден на съд за пране на пари, казват от прокуратурата. Общо 225 000 лв. са иззети от останалите подсъдими. 

В автошколите: 5 от 20 кандидати вземат книжки по втория начин

Шефове на отдели в ДАИ получавали решени тестове за професионална компетентност на управители на транспортни фирми или за международни шофьори и ги предавали на “правилните” кандидати, за да ги препишат, става ясно от обвинителния акт по делото. Обикновено имената им били написани на лист, често с непълни данни.

Другият начин бил отговорите на кандидата, които се предават в запечатан плик, да се подменят с правилните. Изпити се провеждат един път месечно в някой от 27-те областни отдела на агенцията.

От 20 кандидати между 2-ма и 5-има вземали изпита по “втория начин”. За свършената работа служителки в агенцията получавали между 1000 лв. и 2000 лв. на месец, но не редовно. Две от тях са сред подсъдимите. Те подготвяли изпитните материали във вид на тест, отворени въпроси и казуси. Решавали предварително 3-те етапа на изпитите и най-често ги подменяли. Понякога тарифата за манипулиране на изпити за разрешения за превоз на опасни товари като горива, взривни химикали, радиоактивни и токсични вещества достигала 3000 лв.

В отдела, който подготвял изпитите, Цветелин Цветанов пращал заръки по “малки листчета”.

“Даваше ни имена на кандидати, които трябва да изкарат изпита. Казваше, че са негови близки или познати, или че се прави услуга на някои”, обяснява свидетелка по делото. Тя искала да се премести в друг отдел, за да “не се занимава с това”, но ѝ казали, че няма къде.

Част от изпитните листове, иззети при акцията във Видин на 30 март 2016 г.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари