Русенци запалиха "Ньойският договор" пред Паметника на Свободата

0

Факелно шествие под наслов "Български марш" организира ВМРО - БНД в Русе по повод 96-годишнината от Ньойския мирен договор.

Той е подписан на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой сюр сен. С него България приключва Първата световна война. По силата на този договор Македония е поделена между Гърция и Сърбия, като за България остава само Пиринския край. Попарени са и надеждите за излаз на Бяло море. България се разделя с територии, които дотогава са били в нейните граници, дори и според Берлинския договор – Румъния си присвоява Южна Добруджа, а Сърбия взима Западните покрайнини – Тимошко, Царибродско и Босилеградско.

"Българският марш" в Русе започна от паметника на Стефан Караджа до Градските хали. Десетки преминаха по централната улица "Александровска" с факли в ръце и със скандирания "Долу Ньой!", "Мизия, Тракия, Македония", "За България - свобода или смърт" и др.

Шествието, в което се включиха част от общинските съветници от групата на "Патриотите, ВМРО и Глас народен" от местния парламент в Русе, завърши пред Паметника на Свободата, където бе запалено символично копие на Ньойския договор.

"Ньойският договор разпокъса нашата Родина. От много години по традиция ние, членовете и симпатизантите на ВМРО в цяла България, припомняме за този позорен диктат, оставил стотици хиляди българи и до ден днешен в границите на други държави, чиито правителства правят и невъзможното да изтрият българското им самосъзнание", заяви общинският председател на патриотите от ВМРО Асен Даскалов.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари