Русенският университет е изработил повече от 1800 предпазни медицински шлема

1

Русенският университет е дарил за 20 дни повече от 1800 предпазни медицински шлема, изработени на 3D-принтери, съобщиха от висшето училище.

От там информират, че университетът се е включил в националната кампания за безвъзмездно изработване и предоставяне на 3D-принтирани шлемове на лекари, зъболекари и медицински работници, както и на институции с обществено значение и граждани, в следствие на глобалната пандемия от COVID-19 и разпространяването на заболяването на територията на България.

В резултат на това висшето училище в Русе е избрано за бенефициент на дарителски фонд "Обединени срещу Covid-19", създаден от Българския дарителски форум, фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България. В университета е получена информация, че ще бъде предоставен безвъзмезден паричен грант в размер на 5000 лева.

За осъществяването на дейностите по безвъзмездното изработване и предоставяне на 3D-принтирани шлемове в началото на инициативата се ангажират доц. Георги Христов, доц. Пламен Захариев и ас. д-р инж. Дияна Кинанева от катедра "Телекомуникации". След това към тях се присъединяват доц. Йордан Дойчинов (катедра "Инженерен дизайн"), доц. д-р Александър Иванов и гл. ас. д-р Емил Янков - от машинно-технологичния факултет, инж. Веселин Димитров и Велин Тодоров. През последните дни са се включили и четирима служители от техническия персонал на университета.

Общо 33 болници, медицински центрове, дентални практики, центрове за спешна медицинска помощ и други медицински институции са получили от шлемовете. Повече от 300 предпазни средства са получили общопрактикуващи лекари, зъболекари, медицински работници и фармацевти.

Шлемове са дарени на национални, регионални и общински административни институции, а също на органите на реда, както и на граждани със спешна нужда - например, за хемодиализа, кръвопреливане, явяване на ТЕЛК и други.

За осъществяването на инициативата са получени дарения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари