Хирург от Узбекистан представи своя успешен случай на разделяне на сиамски близнаци

4
Голям интерес към третото издание на Пролетни хирургични дни – Русе
Голям интерес към третото издание на Пролетни хирургични дни – Русе Снимка: Лечебни заведения "Медика"

Голям интерес към третото издание на Пролетни хирургични дни – Русе

За трета поредна година Русе е домакин на симпозиума „Пролетни хирургични дни“, организиран от Лечебни заведения „Медика“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Големият интерес към днешното събитие от доказани специалисти в своята област и фокусът върху иновациите в различните хирургични направления затвърждават неговия авторитет и ни дават основания да смятаме, че каузата, на която сме се посветили, има смисъл. Мотивират ни да гледаме в бъдещето с увереност“ – с тези думи управителят на Лечебни заведения „Медика“ проф. д-р Кирил Панайотов, дм, откри форума и приветства с добре дошли всички присъстващи.

Поздравления отправиха също ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р инж. Пламен Кангалов, проф. д-р Огнян Хаджийски, дмн, председател на Научния комитет и началник на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Медика“, ректорът на Медицински университет - Плевен проф. д-р Добромир Димитров, деканът на Медицинския факултет на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас проф. д-р Владимир Гончев, дм.

Приветствия поднесоха още областният управител Данаил Ковачев и зам.-кметът на Русе Димитър Недев, като изтъкнаха, че това събитие носи престиж за града, защото го поставя на картата на високоспециализираните медицински центрове в страната. Те изразиха благодарност към мениджърския екип на Лечебни заведения „Медика“ за тази толкова полезна инициатива.

Близо 500 са участниците в медицинския форум, което е 2 пъти повече от миналата година. Над 30 болници в страната имат свои представители, сред тях всички водещи клиники. Специално участие в конференцията имат две утвърдени имена в европейската медицина – проф. д-р Раду Спатару от Детската болница „Мария Кюри“ в Букурещ и проф. д-р Мориц Шмелцле, директор на Трансплантационния център в Хановер, съобщават организаторите на форума.

Гостите от Узбекистан са проф. Илхом Юлдашов – алерголог, преподавател в Педиатричния институт в Ташкент и ректор на Чилинзарския техникум по обществено здраве, с когото вчера Русенският университет подписа договор за сътрудничество. Неговият колега и сънародник проф. д-р Бехтиер Ергашев е детски хирург в Републиканския учебно-лечебно-методически център по перинатална хирургия в узбекистанската столица. Със свои научни доклади ще участват също проф. д-р Тутку Сойер от Медицинския факултет на университета „Хаджеттепе“ в Анкара и проф. д-р Чикдем Дуракбаша от Медицинския факултет на университета „Медениет“ в Истанбул. Двамата турски професори са специалисти по детска хирургия.

И тази година детските хирурзи имат силно присъствие. Пролетните хирургични дни всъщност се очертават като най-сериозният форум в България по детска хирургия. По темата „Хирургията – настояще и бъдеще“ ще бъдат изнесени общо 96 доклада, в които ще бъдат споделени иновативни методи за диагностика и лечение, както и новости в пред- и следоперативните грижи за пациентите. Презентациите на медиците по обща, детска, съдова, неврохирургия, пластично-възстановителна и естетична, лицево-челюстна хирургия ще бъдат представени в събота. В тях те споделят опита си и иновативните подходи в практиката си. Лапароскопските и ендоскопските операции, лазерните интервенции, роботизираната и реконструктивната хирургия, използването на 3D протезирането са някои от акцентите.

Веднага след официалното откриване участниците се запознаха с два извънредни доклада. Проф. д-р Бехтиер Ергашев разказа за своя уникална операция, с която успешно е разделил сиамски близнаци през мината година в Узбекистан. Двете новородени момиченца били от Киргистан, но интервенцията била извършена в Центъра по перинатална хирургия Ташкент. Всяко от децата е тежало по 800 грама, имали са общ черен дроб, но отделни жлъчни мехури. След този успех проф. Ергашев бил поздравен лично от японския посланик в Узбекистан. Случаят намерил широк отзвук и бил публикуван в престижни научни издания в Русия и САЩ.

Германският проф. д-р Мориц Шмелцле говори пред колегите си за минимално инвазивната Хепатопанкреатобилиарна хирургия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Чисто хирургично
    "Хирурзите" в Афганистан отделят части от тялото безпроблемно даже и без хирургични инструменти.
  • 1
    1
    Давай Кире
    Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Монголия и всякаква азиатски републики да обменяте "опит" с тях. А в страни като Германия, Франция, Англия, САЩ Канада и други хирурзите трева да пасат, те не могат да стигнат вашето и на азиатските страни равнище. Колко жалко е когато се опитваш да се величаеш по неподходящ начин.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари