Русенски моряци са завлечени с хиляди левове

0
Работници и служители от русенската фирма за корабоплаване „Самкор Шипинг” повече от три години чакат заплатите си
Работници и служители от русенската фирма за корабоплаване „Самкор Шипинг” повече от три години чакат заплатите си Видео: БНТ Русе

Работници и служители от русенската фирма за корабоплаване „Самкор Шипинг” повече от три години чакат заплатите си. Работодателят дължи пари на 12 българи и на украинци. Дружеството, което е било собственик на товарен кораб, в момента не извършва дейност.

Марин Маринов е бил механик на кораба. Бил е нает за близо година, като уговорката с работодателя била да плати на него и на колегите му след приключването на курса. В средата на януари 2012 г. трудовият му договор е прекратен поради неизплащане на възнагражденията. Собственикът Автандил Самхарадзе му дължи над 14 хиляди лева.

Марин Маринов: “След прекратяване на трудовите права, той категорично отказа да ми плаща, не само на мен, а и на останалите колеги.

Сашо Александров: “Имам да вземам около 5 хил. евро, също съм обиколил много институции, никъде не ми помагат, дори са ми затваряли вратата. В инспекцията по труда не приеха сигнала ми.

От инспекцията по труда в Русе обясниха, че след като е прекратен трудовият договор, отношенията с работодателя стават граждански и ощетеният следва да си търси правата по съдебен ред. Марин Маринов завел дело в Русенския районен съд и го спечелил.

Марин Маринов: “Но се оказа, че сметките му като юридическо лице са празни, няма никакви средства.”

За да може да се намеси съдия-изпълнител, Маринов трябва да заведе ново дело. Този път не срещу фирмата, а срещу работодателя си като физическо лице. Но не вярва, че някога той и колегите му ще си получат изработените пари. Смята, че подобни случаи в България ще има, докато не се промени законодателството.

Марин Маринов: “Промени в Наказателния кодекс, в Народното събрание говорят, че тези деяния ще ги криминализират.”

Сашо Александров: “Някакво възмездие, примерно в Румъния има затвор за това нещо.”

Собственикът на дружеството Автандил Самхарадзе не пожела да застане пред камера, но заяви, че не бяга от отговорност и прави всичко възможно да се издължи на работниците си. Затова и не е обявил фалит на фирмата. По данни от Инспекцията по труда в Русе тази година няма фирми, които да са забавяли изплащането на заплатите за повече от три месеца.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари