Русенска майка: Храната от училище я хвърляме!

0
Нова наредба за прилагане на схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ облекчава разходите за доставки на храни в учебните заведения
Нова наредба за прилагане на схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ облекчава разходите за доставки на храни в учебните заведения Видео: БНТ

Нова наредба за прилагане на схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ облекчава разходите за доставки на храни в учебните заведения.

Наредбата беше приета днес в Министерския съвет и се очаква да влезе в сила до седмица, излъчи БНТ.

Какво предвижда тя и какви са отзивите за нея?

Млечните продукти, плодовете и зеленчуците вече ще се зареждат с една доставка, а не както досега на два пъти. Очаква се така да се намалят значително транспортните разходи на доставчиците. Новата наредба предвижда облекчение и при подаването на заявления за плащане. Вече фирмите ще подават само едно завление. Промените влизат в сила година преди изисканото от ЕС сливане на схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“.

По-рано въведохме правилата на ЕС, за да имаме време да адаптираме всички процедури за контрол и да опростим административните процедури като цяло“, каза Слави Кралев – директор на Дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“, МЗХ.

Според доставчикa от Благоевград Димитър Бакалов, въпреки положителните промени, училищата в региона трудно ще успеят да осигурят прясно мляко за децата.

Аз не мога да си представя всеки да раздаде 200-300 чаши мляко в едно училище за 200-300 деца, които да се раздадат за 5-10 минути в междучасието. Това мляко трябва да се дава или много рано в междучасията на децата или след свършване на учебните занятия“, каза Димитър Бакалов – председател на регионалния борд на млекопроизводителите за Югозападна България.

8-мо училище в Благоевград участва в схемата „Училищен плод” за трета година. Родителите и учителите определят прилагането на схемата като успешна, затова тази година за първи път в училището ще се доставят и млечни продукти.

„Ние подготвяме специална зала, зала за хранене, която е на партера на училището, модерна зала, която ще използваме и за обедното хранене на децата“, каза Сергей Биров – директор на 8 СУ, Благоевград.

Срокът за подаване на заявления по схемите “Училищен плод” и „Училищно мляко“ изтече днес. Във варненската дирекция на ДФЗ документи са внесли 5 фирми за доставка на плодове и зеленчуци, като всяка от тях има право да сключи договор с най-много 46 училища във Варна и страната. Подобно на родителите от Варна и тези в Русе очакват тази година храните да са с по-добро качество.

На малките им даваха от време на време плодове. Сега колко са пресни, не мога да ви кажа. Закуските до четвърти клас ние лично ги хвърляхме, защото първо, то и детето не иска да ги яде, не са хубави, но са и вредни“, каза Маринела Петкова – майка на ученичка в Русе.

От Министерството на земеделието и храните припомнят, че програмите за безплатна закуска имат за цел да възпитат децата да избират здравословни храни, а не да ги нахранят. И призовават родителите да не бъркат схемата „Училищно мляко“ със съществуващата преди години национална схема „Чаша топло мляко“. Настоящата европейска програма задължава доставчиците да снабдяват училищата с прясно мляко, кисело мляко, сирене или кашкавал. А не задължително с прясно мляко.

Не сме предвидили задължение на доставчиците да доставят различни видове млека. Като все пак се надяваме училищата да направят своите искания какви продукти искат да им доставят“, каза Слави Кралев – директор на Дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“, МЗХ.

Списъците с одобрените кандидати в Училищните схеми за доставка ще са готови до 31 октомври. Доставката на плодовете започва в началото на ноември.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари