Русенска фирма на 23 дни финансирана от еврофондовете

0
Близо 53 000 лв. ще вземе регистрираната на 2 март тази година русенска фирма
Близо 53 000 лв. ще вземе регистрираната на 2 март тази година русенска фирма

23 дни история са били достатъчни за русенска фирма, за да получи финансиране от Агенцията по заетостта по супербързия проект, финансиран от еврофондовете “Обучение и заетост”.

Близо 53 000 лв. ще вземе регистрираната на 2 март тази година русенска фирма “Артфешън дизайн”, показа проверка на в. “24 часа” в регистъра на одобрените проекти. Компанията е регистрирана с всякакъв предмет на дейност, който не е забранен от закона, но очевидно ще е студио за татуировки.

Това поне става ясно от позициите за назначаване на безработни, които е обявила - татуист, чистачи, специалисти по спортни уреди.

На 25 март, 23 дни след регистрацията си, фирмата вече е успяла да подаде документите си за проекта “Обучение и заетост” и да получи финансиране за 10 работни места, като само за заплати на наетите субсидията ще е 53 000 лв.

Допълнително проектът ще плати и осигуровките на работниците.

“Артфешън дизайн” е регистрирана от русенеца Николай Милчев Ангелов. На негово име има още три фирми в Търговския регистър. И при трите почти не е развивана дейност, а основният им разход е плащане на заплата на управителя според публикуваните в Търговския регистър годишни финансови отчети. При “Артфешън дизайн” субсидираните по проекта “Обучение и заетост” 10 работни места са максималният брой за микропредприятие, каквото се води компанията.

Проектът, насочен към наемане на неграмотни безработни, изкарали на трудовата борса повече от година, и такива в предпенсионна възраст, стана скандално известен заради начина, по който бяха раздадени 8,1 млн. лв. субсидия от еврофондовете.

Прозорецът за кандидатстването бе отворен реално само 2 часа, субсидиите бяха давани на принципа “кой превари, той завари”, както признаха и от Агенцията по заетостта. Само за три дни след затваряне на поръчката агенцията пък успя да оцени 3721 предложения на фирми и да обяви 181, които ще бъдат субсидирани да назначат нови хора.

Схемата бе съобщена от засегнати бизнесмени пред “24 часа”. Вицепремиерът Ивайло Калфин обаче обясни пред БНТ, че нямало никакви нередности в нея.

Русе е бил градът с най-бързите бизнесмени, показва регистърът на одобрените работодатели, публикуван от Агенцията по заетостта. Русенското бюро по труда е успяло да приеме документите на 5 местни компании, преди да бъде затворена процедурата.

Тези пет фирми ще наемат почти 10% от субсидираните по схемата “Обучение и заетост” работници - според данните за одобрените проекти в Русе ще се финансират 122 места за безработни при общо одобрени по схемата 1225.

В същото време два от градовете с най-висока безработица -

Монтана и Силистра, имат субсидирани едва 10 работни места

Според социалните доклади на Европейската комисия еврофондовете трябва да се ползват предимно за развитие на изостаналите региони на страната.

Най-много от субсидираните работници в Русе ще вземе шивашката фирма “Теодора Александрова” ЕООД. Тя е регистрирана през 2007 г., но според годишните финансови отчети от 2008 г. насам не е осъществявала никаква дейност. В същото време Агенцията по заетостта е одобрила на тази компания да бъдат отпуснати общо 70 работни места - 41 от тях са за безработни от целевите групи (неграмотни, дълготрайно безработни и в предпенсионна възраст), а 29 са за редови безработни. Реално субсидията за тази фирма без никаква дейност в последните 7 г. ще е 296 280 лв., и то без осигуровките, които също ще бъдат платени от еврофондовете.

Финансиране за наемане на персонал от чистачка до инженер и организатор на производство е получила и шивашката фабрика “Аристон-С” от Русе. Това е един от най-големите играчи в тази индустрия у нас. За разлика от “Теодора Александрова” тя развива дейност и нейна продукция са дрехите “Бобо Зандер”. Работи и за германската компания “Ескада”. По проекта “Аристон-С” ще наеме 16 души, а субсидията е в размер на 80 640 лв. за заплати.

Субсидиране за 6 работни места получава и шивашката фирма “Антоан Вилл”, отново от Русе. Тук размерът на субсидията е 35 040 лв. за заплати, като на агенцията не ѝ е направило впечатление, че компанията е съкращавала хора в последните 2 г. Принципно такива работодатели нямат право на субсидирана заетост.

136 440 лв. субсидия получава и русенската строителна фирма “Медиком” за 27 работни места. Така в града се финансират фирми с общо 601 440 лв. по супербързия проект на Агенцията по заетостта. С дължимите към тези заплати осигуровки субсидията е над 782 000 лв., или близо 10% от целия проект.

Нови скоростни раздавания за над 7 млн. лв. в Агенцията по заетостта

Две нови скоростни процедури за субсидирана заетост на обща стойност над 7 млн. лв. е обявила Агенцията по заетостта на 31 март и 4 април, показа проверка на в. “24 часа”.

В последния ден на март е пуснато удължение на процедурата по схема “Младежка заетост” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” за още 5 млн. лв. С тях би трябвало да бъдат разкрити 1100 работни места, като отново субсидии ще има за най-бързите фирми, тъй като процедурата ще остане отворена, докато заявките изчерпат парите. Такъв бе принципът и при схемата “Обучение и заетост”, където средствата свършиха за 2 часа. Ако това не се случи, процедурата ще се затвори на 30 юни.

2,3 млн. лв. от държавния бюджет пък са отпуснати на 4 април за субсидиране на работни места за младежи, бивши затворници и хора, които са били без работа повече от 12 месеца. Тук краен срок за кандидатстване не е поставен, но бюрата по труда трябва да са оценили заявките на работодателите до 14 април, става ясно от обявлението на сайта на Агенцията по заетостта. Това означава, че за приемане на документите, оценка на проектите и одобряване на финансирането са отпуснати едва 10 дена. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари