ЕК отпуска 7 милиона евро за проучване за трети мост над Дунав

0
Остатъкът от средствата за проекта ще се осигури от бюджетите на двете държави
Остатъкът от средствата за проекта ще се осигури от бюджетите на двете държави Снимка: БНР

Остатъкът от средствата за проекта ще се осигури от бюджетите на двете държави

Европейската комисия e одобрила финансиране на предпроектно проучване за трети мост над Дунав в размер на почти 7 млн. евро, предава БНР. Общият бюджет на проекта е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се осигури от бюджетите на двете държави.

До средата на тази година България и Румъния би трябвало да подпишат споразумение с Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда за финансиране за предпроектно проучване за нов мост над река Дунав при РусеГюргево. Това обяви областният управител на Русе Данаил Ковачев.

До 2026 г. трябва да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на проекта за новото съоръжение. Предвижда се мостът да бъде комбиниран – пътен и железопътен, като общата му дължина ще бъде около 2 км.

За настоящия частичен ремонт на Дунав мост областният управител беше категоричен, че такъв е наложителен, тъй като от българска страна сме закъснели с провеждането на основен ремонт. Очакванията са ремонтът да продължи да около 2 години. Не е ясно кога ще започне той, поясняват от областната управа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари