Русенка: Нарекоха сина ми "животно", защото е болен от аутизъм

2
Русенка: Нарекоха сина ми "животно", защото е болен от аутизъм
Видео: БНТ2

На 2 април – световният ден за информираност за аутизма, родители на деца с тези заболявания, организираха информационна кампания.

Едно на всеки 100 деца в света е болно от аутизъм, сочат данни на неправителствени организации. У нас хората със заболявания в този спектър са близо 140 000 души. Цифрата обаче не е точна, твърдят майки от Русе, защото в страната няма регистър на болните от аутизъм. Отделно много от родителите криели децата си и дори не искали те да бъдат диагностицирани.

В цялата страна днес много сгради са осветени в синьо, в знак на съпричастност към проблема. А в Русе родители участваха в разяснителна кампания по повод световния ден за информираност за аутизма.

Това е Джовани. Майка му се сблъсква със страшната диагноза аутизъм преди 4 години и започва борба, и с институциите, и с хората.

Веселина Великова: “Случвало ми се е в заведение да ми кажат – прибери си животното. Просто много са жестоки хората и децата им. Аз не мисля, че е агресивен и опасен за околните.”

Единствената подкрепа, която Веселина Великова е срещнала е от русенска неправителствена организация, откъдето помогнали с логопед и психолог. Сега 7-годишният Джовани е в първи клас в масово училище.

Веселина Великова: „Аз съм го записала в училище на село и затова го приемат по-лесно децата.”

Веселина работи в същото училище, защото иначе трябва да разчита само на пари от държавата, а помощта е едва 300 лева на месец. Отделно, когато навършат 16 години, болните от аутизъм се сблъскват с друг проблем – решенията на ТЕЛК, разказват родителите им.

Йорданка Петкова: „Вече няколко деца от нашата асоциация навършиха 16 години и преминаха от диагноза синдром на ранен детски аутизъм към диагноза шизофрения.

Това автоматично ги лишава от ресурсен учител и други социални придобивки. Майките вече са написали писма за проблема и очакват отговор от институциите. Те се надяват и скоро да бъде приет факултативният протокол, към ратифицираната конвенция за правата на хората с увреждания.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари