Русе има нужда от прости работници, а не от математици

3
По наше мнение това е умишлено "убийство" на най-доброто училище в града
По наше мнение това е умишлено "убийство" на най-доброто училище в града Снимка: Dunavmost

Управата на просветата в Русе иска да намали паралелките в Математическата гимназия "Баба Тонка“, защото трябвали хора за производството на облекло, обувки, стругари, фрезисти, хлебари и строители.

Изглежда тук не стои въпросът къде и какво искат да учат самите деца, по-важното е да ги "задължат" да учат за хлебари или стругари, защото трабвало да има хора за производството. Това е желязната логика на на Регионалното управление по образование в Русе.

По наше мнение това е умишлено "убийство" на най-доброто училище в града. Толкова ли е трудно господата от РУО - Русе да оставят родителите и децата сами да избират за какво искат да учат, а не да им го налагат с някакви необмислени доводи.

С тези изкуствени мерки, най-вероятно ще се спаси някое замиращо училище, но това ще е временно и то за много кратко време.   

Вече три седмици една от най-дискутираните теми в Русе е свързана с образованието – не дали е достатъчно финансирано, или колко е успешно, не как ще се развива то в бъдеще и какви са творческите планове на експертите, а нещо доста по-прозаично – колко паралелки да има в Математическата гимназия "Баба Тонка“ – пет, колкото са от години насам, или да се намалят на четири.

Ако въпросът се разглежда чисто математически, вероятно отговорът би бил в пропорциите. Учениците не достигат, значи намаляваме класовете – елементарна математика. Точно на това ниво разсъждават в управата на просветата в Русе, пише БНР.

"МГ е наистина най-добра в националното външно оценяване, но това е профилирана гимназия, която ще подготви в бъдещите учени и иноватори, но трябват хора за производството на облекло, на обувки, стругари, фрезисти, хлебари, строители", коментира Росица Георгиева, временно изпълняваща длъжността началник на Регионалното управление по образование в Русе. 

В края на януари възпитаници на училището излязоха на шествие по улиците на града, закичени с медалите си от олимпиади и състезания. Те защитават училището си и възможността и други деца да получат добро образование. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари