Министърът на образованието: До 4-ти декември отсъствията да бъдат извинени

37
Децата от Русе могат да останат вкъщи до края на месеца
Децата от Русе могат да останат вкъщи до края на месеца Снимка: БГНЕС

Децата от Русе могат да останат вкъщи до края на месеца

Русенската община е една от 11-те общини в страната, в които министърът на образованието Красимир Вълчев е издал заповед да бъдат извинени отсъствията на деца от детска градина или училище, които не посещават занимания по решение на родителите.

В още десет града в страната са постъпили подобни заповеди с различен срок на продължителност.

Заповедите са от края на миналата седмица, като от данни на НСИ пък става ясно, че от всички над 1800 детските градини у нас над 450 от тях се намират на територията на тези 11 общини. Това означава в ¼ от забавачките отсъствията в предучилищните групи могат да се извиняват с бележка до директора от родител, пише „Монитор“.

Възможността се въведе през учебната 2020 – 2021 година във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната. Така децата, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина или училище в област, попадаща в червена или в оранжева зона, могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомяване на директора.

Отсъствията им обаче са допустими за определен период, посочен в заповед на просветния министър, издадена за конкретна община. Нормативният документ се издава след предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция, областния или общинския координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 и/или карантинирани жители. Заповедта се отнася за общината, т.е. за всички населени места, които са част от нея.

До момента в МОН са постъпили заявления от 11 общини и за всички тях са издадени заповеди. Те са Бургас, Видин, Гърмен, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Симитли, Столична община, Струмяни и Трявна. За всяка община е позволен различен срок, най-дълъг е периодът за Пловдив – до 3 януари, а за София и Видин – до края на декември 2020.

До края на седмицата вкъщи могат да останат малчуганите в предучилищна от Плевен, а тези от Симитли, Струмяни и Русе – до края на месеца. В община Перник отсъствия се извиняват до 4 декември, в Трявна до 6-и, в Бургас до 13-и, в Гърмен до 24-и.

В общините, за които няма издадена заповед, малчуганите в предучилищна възраст имат право на до 20 извинени отсъствия по уважителни причини. „За децата, за които предучилищното образование не е задължително, въпросът с отсъствията се решава от съответната община”, допълват от там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари