Румен Радев: Скопие ще чуе "да" за ЕС, когато спре възродителния процес

2
Северна Македония трябва да впише българите в Конституцията си, обясни президентът
Северна Македония трябва да впише българите в Конституцията си, обясни президентът Видео: БНТ

Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема с РСМ

Докато в Северна Македония продължава "този своеобразен възродителен процес" и "нашите сънародници са подложени на една изтънчена асимилация" и основните им права са потискани, България няма как да каже "да" на старта на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Това коментира президентът Румен Радев в Бърдо, Словения, където е днес за срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, предава в.Сега.

Рано сутринта Радев се срещна два пъти с премиера на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев. Първо от 7.30 ч. бе срещата му по покана на европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. Веднага след това Радев и Заев се видяха и по покана на канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Франция Еманюел Макрон.

След срещите Радев коментира, че целта е била да се търси начин за преодоляване на препятствията. "Нашите европейски партньори все повече разбират същността на проблема със Северна Македония. Това е системната дебългаризация, системното унищожаване на българското културно-историческо наследство, воденият от десетилетия възродителен процес", обясни президентът.

По думите му "тези срещи се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяването" в Северна Македония. Радев припомни и последната история за подмяна на български паметник в РСМ, което според него е доказателство, "че се преследват не само живите, а че се унищожава и паметта".

"Потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България, е предизвикателство и за самия ЕС. Призовах за европейска солидарност с тях и с България", каза още Радев след срещата.

Той подчерта, че София очаква ясни правно-обвързващи документи, защото "българският народ има изострена позиция по тези въпроси, тя е непреходна". Той обясни, че РСМ трябва да направи малка промяна в Конституцията си, за да включи българите в нея, както са включени и останалите народи, живеещи в страната. "Това равноправие да бъде тържествено провъзгласено от парламента, президента", каза Радев.

По думите му в Скопие само губят време, като чакат в София да дойде "правителство и парламент, които да загърбят" тези проблеми. Ключът към България е пълното изпълнение на договора за добросъседство от 2107 г., посочи Радев. На въпрос не може ли тези проблеми да се решават и след старта на преговорния процес на РСМ с ЕС, който не приключва бързо, президентът обясни, че за последните 4 години сме чули всякакви декларации, които не се изпълняват и затова имаме нужда от правнообръзващи гаранции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари