Румънци нападнаха родните пазари

0
Румънци вече изкупуват първите български кайсии
Румънци вече изкупуват първите български кайсии

Румънци вече изкупуват първите български кайсии, съобщи Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари, цитиран от "Труд".

80 на сто от родното производство отива за износ, допълни той.

В същото време у нас масово се продава гръцка кайсия. Цената на родното производство тази година ще е по-висока, защото реколтата пострада сериозно от измръзвания, както и от дъждовната пролет. На едро килограм кайсии се продава по 1,55 лв. за килограм, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Румънците изкупиха и част от реколтата от български череши. Традиционно те са голям потребител, съобщи и Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Комшиите плащат по 1,30-1,50 евро за килограм. Бусове чакат пред градините и взимат стоката директно от производителите.

Български череши се изнасят и за Германия, Швеция, Хърватска и Беларус. Това е най-експортният плод у нас, допълни Трифонов.

По данни на Евростат българските череши през миналата година са били около 50 хил. тона или 5,7 на сто от общо произведените в ЕС 882 хил. тона.

Европейците ядат най-много ябълки от Полша, домати от Италия и краставици от Испания, показва още анализът на статистическата служба за селскостопанската продукция през 2015 г. в ЕС-28.

Италия произвежда повече от една трета от всички домати в ЕС, а Испания дава около 30 процента от продукцията на краставици в съюза. Първенец на Европа при морковите е Великобритания.

България има доста скромен дял в производството на плодове и зеленчуци в ЕС. Страната ни е произвела през миналата година 57 хиляди тона ябълки - едва 0,5 на сто от общо произведените в ЕС 12,7 милиона тона.

Произведените праскови у нас са били 32,5 хил. тона или 1,2 на сто от общо 2,8 млн. тона в ЕС.

Най-силно през миналата година е било производството на домати у нас - 122 хил. тона или 0,7 на сто от произведените общо в ЕС 17,6 млн. тона домати. Произведените краставици у нас са били 46 хил. тона - близо 2 на сто от 2,3 млн. тона в ЕС.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари