Румънски университети затварят заради опасността от коронавирус

2
Студентка е със съмнение за коронавирус
Студентка е със съмнение за коронавирус Снимка: Miguel MEDINA / AFP

Два университета в Румъния обявиха, че временно спират учебните занятия заради "настоящия епидемиологичен контекст", съобщи министерството на образованието, цитирано от Аджерпрес, предаде БТА.

Западният университет "Василе Голдиш" в Арад спира провеждането на учебните занятия от днес до 8 март, а Университетът "Константин Брънкуш" в град Търгу Жиу - до края на тази седмицата.

Медиафакс посочва, че за една студентка от университета в Търгу Жиу, която наскоро е била в Италия, има подозрения, че може да е заразена в коронавируса.

Същевременно Университетът по медицина и фармация "Бабеш Боляй" в Тимишоара реши всички студенти и преподаватели, които са били през последните 14 дни в зони с риск от инфекция от коронавирус, да останат под домашна карантина за 14 дни.

Подобни мерки бяха обявени и от Университета по медицина и фармация "Юлиу Хациегану" в Клуж-Напока.

Министерството на образованието изпрати писмо до всички училищни инспекторати, с което иска ограничаване, спиране или анулиране на всички дейности, които включват пътувания в чужбина, както и максимално ограничаване на всякакви колективни училищни или извънучилищни прояви.

През уикенда румънското министерство на здравеопазването съобщи, че всички румънски граждани, които се връщат от италианските райони Венето и Ломбардия, където бяха регистрирани множество случаи на коронавирус, ще бъдат поставени под карантина за срок от 14 дни.

Инспекторатът за извънредни ситуации в град Сибиу съобщи, че мъж на около 30 години, който е бил във Венеция и има треска, е бил транспортиран при специални условия от летището в Сибиу до окръжната болница за спешна помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари