Румъния залови 2.3 тона кокаин в банани

0
Кокаинът е бил скрит на кораби в черноморското пристанище Констанца
Кокаинът е бил скрит на кораби в черноморското пристанище Констанца

Прокурори от отдела за организирана престъпност в Румъния откриха над 2.3 тона кокаин, скрит в каси с банани на кораби, на пазарна стойност €625 милиона, предаде Associated Press (AP), цитиран от Ureport.

 

В изявление на държавното обвинение се посочва, че баснословното количество наркотик е дошло от Колумбия и Южна Америка. Пратката е била предназначена за Западна Европа. Кокаинът е бил скрит на кораби в черноморското пристанище Констанца.

"Това е най-голямото залавяно количество кокаин в Румъния", обяви прокурор Даниел Хородинчеану.

Съдът в Букурещ постанови да бъдат задържани за срок от 30 дни заподозреният за лидер на наркотрафикантите мароканец, четирима литовци и един колумбиец.

Общо 150 румънски полицаи с помощта на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и испанската Гражданска гвардия са участвали в разследването.

Четвърт от конфискуваното количество е пренесено в централата на Дирекцията за борба с организираната престъпност и тероризма (DIICOT) днес. Наркотикът е натоварен в 50 торби и три буса.

Полицията публикува и видео от акцията:

В края на май Румъния осъди българина Евелин Банев – Брендо за трафик на кокаин. Съдът в Букурещ призна за виновен Евелин Банев-Брендо по обвинение, че през април 2012 г. е внесъл в страната над 51 килограма кокаин. За престъплението той ще трябва да лежи в затвора 14 години, но присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред по-горна инстанция.

Заради разследването на румънските власти Брендо беше обявен за международно издирване от Интерпол. Междувременно той се появи на съдебно заседание в Милано и чу лично 20-годишната си присъда от италианския съд за организиране на местен наркоканал.

Делото срещу Банев в Румъния започна през 2014 г. след разследване, установило, че през април 2012 г., с помощта на неидентифицирани лица, е внесъл в над 50 килограма кокаин с цел продажба.

Още преди три години румънските власти поискаха Брендо да им бъде предаден. Тогава Софийски градски съд поиска допълнителна информация, за да вземе решение по европейската заповед за арест. В крайна сметка СГС прекрати производството, след като не получи отговор от Румъния.

В България Брендо е подсъдим за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик. На първа инстанция той получи присъда от 7 години и половина затвор, но през 2014 г. тя бе отменена на втора инстанция. Върховният касационен съд върна делото, за ново разглеждане и така то ще се проточи още повече.

По време на процеса обаче се оказа, че властите не знаят къде се намира той, защото след оправдаването му не е имал забрана да напуска страната и е бил с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари