РИОСВ даде „зелена светлина“ на завода за латексови изделия в Русе

4
Новият шеф на екоинспекцията реши да не се извършва оценка за въздействието върху околната среда
Новият шеф на екоинспекцията реши да не се извършва оценка за въздействието върху околната среда Снимка: Община Русе

Бъдещият завод за латексови изделия в Русе получи „зелена светлина“ от екоинспекцията.

Решение на директора на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова от 28 февруари определя да не се извършва оценка за въздействие върху околната среда, информира Русе Медиа.

Мотивите са, че „Инсталация за производство на латексови продукти“ с възложител „ДД Логистика“ ЕООД няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони, и човешкото здраве. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред МОСВ или Административния съд.

Заводът на бизнесмена Красимир Даков в Източна промишлена зона ще има 12 производствени линии за латексови изделия – ръкавици, балони, презервативи. Първоначално ще бъдат изградени 4 линии, а останалите 8 – в следващите две години.

Казусът преди няколко месеца предизвика серия от дебати относно различни решения на РИОСВ дали трябва или не да има оценка за въздействие върху околната среда. Основното производство е на медицински ръкавици, като при представянето на инвестиционното намерение собственикът Красимир Даков обясни пред общинските съветници, че това ще бъде вторият по рода си завод в Европа, който използва синтетичен каучук – нитрил. Суровината, която ще ползва бъдещият завод в Русе, се произвежда от европейски компании, а от нея ще се правят латексови медицински ръкавици, които попадат в класа за лични предпазни средства. Самата суровина е водна суспензия с 20% сухо вещество и 80 % вода. а при сушенето максималната температура е 110 градуса, която не води до разлагане на суровините и генериране на газове.

След като решението на тогавашния директор на РИОСВ-Русе Анатоли Станев финално бе за извършване на ОВОС на инвестиционното предложение „Инсталация за производство на латексови продукти“ с възложител „ДД Логистика“ ЕООД, служебният екоминистър го отмени и върна процедурата за ново произнасяне. То вече е факт – няма необходимост от извършване на оценка за въздействието върху околната среда.

Решението можете да видите на следния линк RESH_RU-27-PR-2022

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    19
    Сто
    И на този мафиот Даков ще му дойде края, но да видим кога. А тази еколожка трябва се уволни! Докога ще търпим този геноцид, налаган от мафиоти и безхаберни общинари!
  • 0
    18
    Гост
    Колeгата от шести коментар - какво е това бутадиен, което споменавате неколкократно?
  • 4
    17
    Волф
    Старозагорсският трол е плъзнал, защото го е страх, че в Стара Гъзора няма нови инвестиции.
  • 16
    16
    Мон
    За всяко ново производство,особенно за Русе, трябва да има ОВОС! Толкова години,хората се надишаха на "обещания" и на " чист въздух". Но игрите в политиката продължават!
  • -18
    15
    Волф
    Русе се развива добре, поредната нова инвестиция!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари