Бъдещият завод на Красимир Даков чака решението на екоминистъра

5
Производството е абсолютно безвредно и екологично чисто, заяви собственикът на ДД „Логистика“
Производството е абсолютно безвредно и екологично чисто, заяви собственикът на ДД „Логистика“ Видео: Русе Медиа

Производството е абсолютно безвредно и екологично чисто, заяви собственикът на ДД „Логистика“

Бъдещият завод за производство на латексови изделия чака решението на екоминистъра дали ще се прави оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ или не.

Това стана ясно на днешното извънредно заседание на комисията по екология, свикано от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, предава Русе Медиа. Новата инвестиция, която придоби популярност като „завода за балони и презервативи на Красимир Даков“, всъщност е насочена към производство на медицински ръкавици, обясни пред съветниците лично собственикът на ДД „Логистика“ Красимир Даков.

Първоначално на заседанието на комисията бе поканен само директорът на РИОСВ-Русе Анатоли Станев, който да обясни защо се получава разминаването между първоначално даденото становище от екоинспекцията, че няма нужда от ОВОС, и последвалото решение на директора, че такава оценка е необходима. Красимир Даков не бе поканен от организаторите, но по собствено желание дойде на комисията, за да отговори на евентуални въпроси.

Анатоли Станев заяви още в самото начало, че тъй като решението за необходимост от ОВОС е във висяща процедура поради обжалване от страна на инвеститора пред МОСВ, няма да обсъжда въпроси дали е имало натиск, нито ще навлиза в детайли, които биха опорочили процедурата. Според него в процедурата по ОВОС няма нищо рестриктивно и с нея се изясняват неща, които не са станали ясни от инвестиционното предложение. Той заяви, че оценката ще даде отговор на въпросите, зададени и от общинските съветници, дали производството ще отделя вредни емисии или не.

След предложението на Станимир Станчев да бъде изслушан и инвеститорът, Красимир Даков обясни накратко част от технологията на производството. Той каза, че това е вторият по рода си завод в Европа, който използва синтетичен каучук – нитрил. Суровината, която ще ползва бъдещият завод в Русе, се произвежда от европейски компании, а от нея ще се правят латексови медицински ръкавици, които попадат в класа за лични предпазни средства. А за сертифицирането им се изискват над 500 документа.

Самата суровина е водна суспензия с 20% сухо вещество и 80 % вода. а при сушенето максималната температура е 110 градуса, която не води до разлагане на суровините и генериране на газове. Единственият комин в завода е от газовите горелки, които подгряват въздуха.

Производството е абсолютно безвредно и екологично чисто“, заяви Красимир Даков.

Той коментира, че няма проблем да мине ОВОС, но има съмнения, че умишлено процедурата ще бъде бавена 1-2 години от екоинспекцията. А това е пагубно за един инвеститор, тъй като цените на материали и суровини постоянно се повишават. На директния въпрос, зададен от Станимир Станчев дали някой го е притеснявал или искал нещо от него, Красимир Даков категорично отрече. „Никой по никакъв начин не се свързвал с мен, не се е опитвал да ме изнудва, не са ми искани пари. Тревожи ме безпардонното отношение на институциите“, заяви още той.

А ето как изглежда спорът между него и РИОСВ-Русе в документи:

  • на 14.04.2021 г. е пуснато уведомление до РИОСВ за инвестиционното намерение. То е одобрено без забележки.
  • на 01.05.2021 г. е внесено инвестиционно намерение за преценка на ОВОС. РИОСВ изпраща писма до различни институции, от които нито една няма възражение.

  • на 06.07.2021 г. ДД „Логистик“ получава решение номер РУ-51-ПР/06.07.21г. , че по инвестиционното предложение липсва необходимост от ОВОС.

-на 09.07.2021 г. е издадена заповед на директора на РИОСВ-Русе, с която той отменя решението с мотива, че упълномощеното от него лице е с изтекли правомощия.

-на 17.08.2021 г. има решение на екоминистъра, с което отменя заповедта на директора на РИОСВ-Русе.

-на 09.09.2021 г. има решение на екоминистъра, с която отменя решение РУ-51-ПР/06.07.21 на директора на РИОСВ-Русе, възобновява производството и връща преписката за ново произнасяне при спазване на указанията, дадени в мотивите на настоящото решение, а именно: „издаване от директора на РИОСВ Русе на решението, подписано от представящия го служител без представителна власт“.

Междувременно от екоинспекцията е изискано становище от експерт-химик, който първоначално заявява, че има нужда от ОВОС, а след това променя становището си след запознаване с пълния набор от документацията.

Последният документ, изготвен по въпроса, е от 01.10.2021 г. – решение на директора на РИОСВ-Русе за необходимост от изготвяне на ОВОС. То се обжалва пред екоминистъра от инвеститора и се чака становище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари