Заводът на Красимир Даков за латексови изделия в Русе отново излиза на дневен ред

8
Започнала е процедура за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда
Започнала е процедура за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда Снимка: Русе Медиа

Бъдещият завод за латексови изделия в Русе, който преди няколко месеца предизвика серия от дебати относно различни решения на РИОСВ дали трябва или не да има оценка за въздействие върху околната среда, отново е на дневен ред

 Основното производство е на медицински ръкавици, като при представянето на инвестиционното намерение собственикът Красимир Даков обясни пред общинските съветници, че това ще бъде вторият по рода си завод в Европа, който използва синтетичен каучук – нитрил, припомня Русе Медиа.

Суровината, която ще ползва бъдещият завод в Русе, се произвежда от европейски компании, а от нея ще се правят латексови медицински ръкавици, които попадат в класа за лични предпазни средства. Самата суровина е водна суспензия с 20% сухо вещество и 80 % вода. а при сушенето максималната температура е 110 градуса, която не води до разлагане на суровините и генериране на газове.

След като решението на тогавашния директор на РИОСВ-Русе Анатоли Станев финално бе за извършване на ОВОС на инвестиционното предложение „Инсталация за производство на латексови продукти“ с възложител „ДД Логистика“ ЕООД, служебният екоминистър го отмени и върна процедурата за ново произнасяне. С оглед на това и за мотивирано произнасяне през декември 2021г. екоинспекцията в Русе е провела консултации с други специализирани ведомства, научни институции и организации. „В резултат на консултациите е установено, че представената информация е непълна в частта горивни камери-изпускащи устройства, предвид което е изпратено писмо до възложителя на намерението за представяне на допълнителна информация“, съобщават от РИОСВ-Русе.

Информацията е предоставена и вече е преминато към следващата стъпка. Започнала е процедура за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение „Производствена сграда за производство на латексови продукти с лаборатория, административо-битова сграда и складова част в Източна промишлена зона-Русе“. Предоставена е и внесената информация

Информация за преценяване на необходимостта от ОВОС и друга допълнителна документация, постъпила в хода на процедурата по ОВОС, за горецитираното инвестиционно предложение.

Документацията е на разположение в екоинспекцията и в Община Русе, като от общинска администрация уточняват, че срокът за становища е до 17 февруари 2022 г.

Запознаването с материалите на място и внасяне на становища стана всеки работен ден в сградата на Община Русе, 7000, гр. Русе, ул. „Олимпи Панов” № 6, ет. 4, ст. 3, от 8:30 до 12:00 и от 13:00 до 17:30 часа.

Документите са на разположение и в РИОСВ-Русе, дирекция „Превантивна дейност“, всеки работен ден от 9.00 часа до 17.30 часа, както и чрез публичните регистри по ОВОС http://registers.moew.government.bg/ovos/lot/35932 Становища в РИОСВ-Русе могат да се изразят на гише „Административно обслужване“, адрес: гр. Русе 7000, бул. „Придунавски“ № 20, П.К. 26 и чрез електронна поща: [email protected]

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    21
    Венто
    На ония свят никой не е занесъл имане и пари. Все някога ще се наклони везната , не може с едната ръка да се взима, а другата да не дава. Съдбата си знае работата.
  • 5
    20
    до 19
    И какво е нитрил? Някакъв тъп цианид. И "Циклон Б" да беше едва ли щеше да спре някой да прави фабрика в българския Бопал. Иначе ако гръмнат цистерните в Булмаркет може и Букурещ да няма, ама румънците още не са се усетили.
  • -5
    19
    Гост
    Първо се поинтересувайте какво е нитрил, а после говорете.
  • -6
    18
    Fifi
    Когато се прави някаква инвестиция в България от известни хора в Обществеността, всички започват да говорят, че нещо не е редно. Много сме завистливи Българите, личи и от коментарите. Направете нещо и Вие, една къщичка за птици сковете, вместо да плюете. С омраза, завист и бездействие няма да как да вдигнете доходите на хората в Русе. Поработете, инвестирайте и Вие в нещо, осигурете работа на други хора и тогава се опитайте да плюете. Успех
  • 14
    17
    Frizer
    А завод Латекс в Бяла? Той не става ли за тая работа?! Или и той вече е превърнат в руини. Ще си купи само машинариите и да работи, щом го кефи. Ама Нунката сигурно се опъва и не му го дава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари