Ревизоро: Коминът да си пуши, но без да трови хората

1
Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси
Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси

За нерегламентираното горене на отпадъци в Бобов дол ще си сложат измервателни станции на комините, за да е ясно какво горят, а в населените места наоколо ще има уреди, на които да се вижда на табло какво точно се случва и гражданите да знаят.

Това коментира в предаването "Тази събота и неделя" по bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров

"Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнеса, а коминът като пуши да не трови хората", коментира министърът.

"В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ "Сливен", който също има право, те решават проблем на България. На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона, и да го използваме повторно. 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10 % да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари", обясни Емил Димитров.

Той уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма.

"От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен.  Президентът каза "хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди". По закон е 50 на 50 – наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%", посочи министърът на околната среда и водите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари