Рецептата на Борисов за контрабандата на горива: До човека - камера!

0
Премиерът си спомни как като млад е гонил контрабандисти на кораб
Премиерът си спомни как като млад е гонил контрабандисти на кораб

Тотално видеонаблюдение по „пътя на горивата” от идването им на пристанище през данъчния склад и доставката до крайния потребител. Това е стратегията на премиера Бойко Борисов за борба с контрабандата.

До човека – камера, само това решава до край въпроса”.

Така министър-председателят обясни визията си в петък в ГДБОП, където присъства на представяне на новата система за видеонаблюдение, която следи горивата.

Модерно е, но не е готово

В момента системата може да следи танкерите с гориво, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Информацията се изпраща в междуведомствения център на ГДБОП, където се гледа съвместно с Митниците, ДАНС, данъчни и гранична полиция. Той бе създаден през 2015 г. с главна цел борба с контрабандата. В петък Борисов призна, че в работата на структурата има пропуски и им липсва стиковка, пише mediapool.bg.

Изградихме контрабандния център, където е цялата информация - агенти, шпиони, досиета и дела са на едно място. Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези - защо да показваме на българските граждани пътя на горивата. Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията, какъв е пътят, как се контролира, и какви мерки сме взели за превенция. След това да се дадат препоръки, а ако някъде има празнота - да се награди“, каза премиерът.

Системата все още не е напълно готова, разбра се от думите на шефа на митниците Георги Костов. Все още не са инсталирани камери на всички измервателни устройства в данъчните складове. „Това предстои да се награди, всеки един продукт трябва да се оборудва с видеокамери, така ще елиминираме субективния фактор”, обясни той.

Въпреки че системата все още не е в завършена, шефът на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров-Ревизоро я определи като голям успех.

Това, което с вас сме си говорили преди 18 години, сега е факт. Сега виждаме едни кораби, после ще видим и уредите, които разтоварват. Знам колко ви е трудно, едва в третия мандат намерихте сили да го направихте”, обърна се той към Борисов.

А помниш ли?

Премиерът пък си спомни как като млад е гонил контрабандисти на кораб. И с успокоение констатира, че заради днешните по-модерни системи това няма как да стане.

Помниш ли, гонехме един кораб и те хвърляха контейнерите в морето. Бехме млади тогава. Сега това не може да се случи с всичко, което сме направили като контрол на морето и на Дунава”, заяви премиерът.

По думите му в момента държавата разполага с цяла армия, която може да следи и хваща контрабандистите. Дунав се наблюдава с 14 бързи катера, а Черно море – с 12.

Мигновено могат да отидат, да настигнат, както направихме с либийския кораб, да задържат и да го приебрат”, обясни Борисов.

Премиерът обеща, че държавата ще увеличи наблюдението и върху частните фирми. Службите вече имали съгласието на дружествата да монтират камери в складовете им.

Ако те не разрешат на частната територия да сложим физически електронен контрол, ако трябва, ще им качим дронове горе и ще ги снимаме с дронове, но ще го докараме докрай. Надяваме се, че и те искат да не им се месят имената в сив или черен сектор”, заяви Борисов.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари