Рекорд: 4,6 милиона таблетки с псевдоефедрин задържаха на ГКПП "Кулата"

0
Този лекарствен продукт се използва за направата на метамфетамин
Този лекарствен продукт се използва за направата на метамфетамин

Този лекарствен продукт се използва за направата на метамфетамин

Задържани са 4,6 млн. таблетки от лекарствен продукт с псевдоефедрин на ГКПП "Кулата", съобщиха от Агенция "Митница".

Медикаментите са открити в камион, влизащ в България. По експертна оценка задържаните 4,6 млн. таблетки, съдържащи псевдоефедрин, са достатъчни за направата на около 2 млн. дози метамфетамин.

Това е най-голямото количество таблетки с псевдоефедрин, задържано у нас и представлява два пъти повече от задържаното количество таблетки от този тип за цялата 2021 г.

Митничарите са открили таблетките на 9 септември около 16:30 ч. Камионът е пътувал от Гърция към Чехия.

"При претегляне на камиона е установено разминаване в тонажа с представените от шофьора транспортни документи и превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При отварянето на хладилното полуремарке митнически служител от отдел „Борба с наркотрафика“ на ТД Митница София установява, че зад кашони с хартия и палетирани кашони с вино в най-вътрешната част от товарния отсек се превозват други кашони с трети вид стока. При отварянето на няколко от тях е установено, че съдържат жълти кутии с лекарствения препарат „Rhinozad“", добавят от Агенция "Митници".

Направен е тест с раманов спектроскоп и полеви наркотест, като и двата теста са дали положителен резултат за наличие на псевдоефедрин в таблетките.

Установени са общо 154 кашона с по три или четири кутии с по 1000 таблетки всяка.

Извършена е последваща проверка на търговската верига като е установено, че в транспортните документи фигурират фиктивни юридически лица.

Тъй като псевдофедринът е вещество включено в списък от Приложение 1 на регламент 273/2004 на Европейския Парламент и на Съвета относно прекурсорите на наркотичните вещества и съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и перкурсорите случаят е докладван на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Образувано е досъдебно производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари