Разследват картел на цените в Румъния

1
Част от разследваните компании продават стоките си и в България
Част от разследваните компании продават стоките си и в България

Част от разследваните компании продават стоките си и в България

Цените на храните се вдигат не само у нас, но и в съседна Румъния. Властите вече се съмняват в договаряне на цени между производители. Съветът за защита на конкуренция на Румъния започна разследвания за възможни сделки за фиксиране на цени между производители на слънчогледово олио, масло и захар, съобщават местни медии. Това са хранителните продукти, чиито цени са се вдигнали най-много в северната ни съседка. Сред разследваните има и компании, които оперират на пазара в България.

Апелативният съд в Букурещ е разрешил и дори вече са извършени внезапни проверки.

"Имаме подозрения, че някои производители са се възползвали от високата инфлация и са се договорили помежду си да увеличат още продажните цени за някои продукти, като така си осигуряват по-високи печалби и то незаслужено. Ако идентифицираме такива практики в резултат на разследванията, ще наложим драстични санкции", коментира Богдан Кирицою, президент на Съвета за конкуренция, цитиран от Рrоfіt.rо, предаде Bulgaria ON AIR.

По отношение на пазара за производство на захар проверки са били направени в компаниите Аgrаnа Румъния, Рfеіfеr & Lаngеn Румъния и Luсѕоr Іmрех.

Захарта, олиото, маслото и млякото са сред топ 10 на най-поскъпнали продукти в Румъния през миналата година - всеки от тях с над 30%. Потребителските цени в Румъния са се повишили с 15,5% на годишна база през февруари, по данни на националната статистическа служба ІNЅ в страната.

Огромен е ръстът при цените на храните, които са скочили с 22,35% на годишна база през февруари, докато цените на нехранителните продукти са се повишили с 12,7%. Цените на услугите са нараснали с 10,38%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари