Проверката за пътните ремонти ще бъде предадена на прокуратурата

0
Одитът на финансовото министерство установи нарушения за 3,4 милиарда лева
Одитът на финансовото министерство установи нарушения за 3,4 милиарда лева Снимка: БТА

Това каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев

Окончателният доклад на Междуведомствена работна група, назначена да провери ремонтите на пътищата ще влезе освен в парламента и в прокуратурата, каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев, предаде БТА. Днес докладът на работната група, съставена от експерти на МРРБ и МФ, която проверява договори по текущ ремонт и поддържка (ТРП) на пътищата за периода 2018 - 2021 г., бе коментиран и от министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. От пресцентъра на регионалното министерство съобщиха, че Караджов сезира прокуратурата с доклада на междуведомствената работна група за извършване на проверка на констатациите в него.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството разпореди на ДНСК да провери всички констатации в доклада, свързани с твърдения за нарушения на Закона за устройство на територията. Във връзка с това началникът на ДНСК днес издаде заповед да бъдат проверени на място и по документи всички проблемни пътни участъци, изредени в доклада.

Ще поискаме ДНСК да мине по всяка една отсечка, да направи реални проверки, за да види дали отговорят на всички изисквания и какво реално са свършили строителите, каза днес на пресконференция Асен Василев. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери всички възлагания, за да се види къде има недобри финансови практики и директни измами. Изпращаме доклада и към прокуратурата с препоръка да се привлекат под отговорност длъжностите лица сложили подписите си, защото в много случаи има най-малко документна измама.

Ако ДНСК реши, че пътищата са добре построени, ще се наложи да се определи, че тези пътища са търпими, да се уреди гаранцията, поддръжката и реда за ползване на тези отсечки. Целта е да сме сигурни, че пътищата отговорят на правилата за безопасност и качество. Предлага се да се плати само тази част, която представлява облагодетелстване на държавата, ако не бъде заплатено.

"Говорим за 3,4 млрд. публични средства, за които няма елементарна одитна сметка как са похарчени. Заданията са 906 и при 79 процента от случаите, те са за проектиране и реконструкция, вместо за текущ ремонт, като са нарушени Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията. Има цели области, където законите са спазени - например в Русе и Силистра, където всички възлагания са за текущи ремонти. В огромна част от другите области възлаганията са за основни ремонти и реконструкция", посочиха от МФ.

"За мен новината е, че 79 процента са основен ремонт, но основната задача колко да платим не е решена от комисията, а тя ми препоръчва да създавам нова работна група, която да изследва цена по цена, дейност по дейност", каза министърът на регионалното развитите и благоустройството в оставка Гроздан Караджов.

Подобен тип възлагания нарушават всички принципи на правовата държава, включително на закона за публичните финанси и ЗОП, посочиха от финансовото министерство. При някои има завишаване на минималните единични цени, завишени разходни норми и завишени цени на труда и механизацията, каза Асен Василев. Това е правено така, защото ако бяха разходвани по правилен начин щеше да е нужно обществена поръчка, за да имат строителни книжа, надзор, количествени сметки и чак тогава строителство. Тези отсечки са незаконно строителство и са неправомерна държавна помощ за някои строителни фирми, каза министърът.

Министър Асен Василев даде пример с изхарчени един милион лева за прокарване на един метър водопровод на строителен обект в пловдивско село.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев, който е съпредседател на комисията, посочи, че работната група е прегледала всички задания по договорите за текущ и ремонт и поддържка, като са били изготвени 906 доклада към всяко едно задание, които са обобщени в настоящия ѝ доклад на комисията. Заключението на работната група е, че в голяма си част възлаганите дейности по договорите за текущ и основен ремонти представляват основни ремонти, което е нарушение на Закона за устройството на територията, каза заместник-министърът, като напомни, че тези дейности са възложени и приети от държавата с ангажимент да има плащане по тях до 30 юни. Незаконните ремонти са възложени от държавата, коментира той.

Работната група не можа да отговори на най-важния въпрос колко да бъде изплатено на фирмите - изпълнители, защото няма толкова експерти, които да могат да проверят всяко от тези 906 задания, допълни заместник-министърът.

Пенчев съобщи, че прегледаните от комисията 906 задания на обща стойност 3,106 млрд. лева. От тях комисията установява, че задания на стойност 2,4 млрд. лева представляват задания за основни ремонти на пътища, като към момента не всички тези задания са напълно изпълнени и те съгласно решението на НС трябва да бъдат завършени до 30 септември тази година. По тази причина тази сума към момента не е дължима от пътната агенция в цялост. Става дума за ремонти, които са започнали минала година, в голямата си част те са основни.

Министър Караджов посочи, че е настоявал по договорите за 2,4 млрд. лева Народното събрание да се произнесе, защото, ако те не бъдат продължени, независимо, че са започнати без разрешение за строеж, се създавал риск за републиканската пътна мрежа и тези мотиви са вписани към решението на НС.

Комисията не казва тези договори да се развалят, тези строежи да се обявят за незаконни и да не се плаща изобщо, тази междуведомствена комисия, където 90 на сто са представители на Министерството на финансите или на премиера и само двама са членовете от МРРБ, казва: "Да се приемат законодателни промени, за да се направят тези строежи търпими", посочи министърът, който цитира доклада на комисията. Единствената възможност за преодоляване на допуснатите несъответствия с изискванията на Закона за устройството на територията е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от НС чрез съответната законодателна дейност, продължи министърът с цитат от доклада.

Договорите са незаконни строежи по смисъла на ЗУТ, вече започнати пътища, намиращи се в средата на ремонтите си, това толкова пъти е обяснявано в пленарна зала и това НС реши - да ги продължим, въпреки че никога не е ставало въпрос за това ние да искаме да се плаща, заяви Караджов.

Караджов определи като лъжа твърденията на премиера, че е искал да се плаща по тези договори. Той напомни, че в изпратения от него проект на решение на НС, с което е запознат и премиерът, е предложил и първите над 656 млн. лева от дължими на фирмите, които вече са разплатени, да минат през контрол, да бъдат разгледани в регионалната или антикорупционната комисия и после в НС, като едва след това да бъдат изплатени. Караджов посочи, че премиерът го е накарал тези суми да бъдат платени, като каза, че разполага с доказателствени документи. Караджов посочи, че аргументите да не бъде прието предложението му е срещата на премиера с пътностроителните фирми, на която той е обещал, че ще парите ще се платят незабавно.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари