Протестите в Хонконг вещаят мрачно бъдеще за финансовия център

0
Има напрежение, което надали ще утихне, тъй като влиянието на управлявания от комунистическата партия Пекин нараства
Има напрежение, което надали ще утихне, тъй като влиянието на управлявания от комунистическата партия Пекин нараства Снимка: Vincent Yu / AP

Това все още е "най-свободната" икономика в света, един от най-големите глобални финансови центрове и живописен пристан за магнати и туристи.

Но вълните от протести, разтърсили Хонконг, показаха, че има напрежение, което надали ще утихне, тъй като влиянието на управлявания от комунистическата партия Пекин нараства, пише БТА.

До края на 50-годишния гратисен период, получен след преминаването на Хонконг под контрола на Китай през 1997 г., остава още много време и протестите почти не промениха ежедневието на града. Но стана ясно, че на хоризонта се събират облаци, а инвеститори и жители се притесняват, че градът ще загуби типичните си за Запада свободи.

Мнозина в Хонконг смятат, че бъдещето им зависи от запазването на гражданските свободи, независимите съдилища и други предимства, които Пекин обеща да запази поне половин век след като Великобритания отстъпи контрола по силата на споразумение, наречено "една страна - две системи".

Икономиката на Хонконг едно време бе около една пета от тази на Китай. Сега тя е само малка частица от нея и това до голяма степен е заради индустриалния бум, извършен от хонконгските магнати, които откриха фабрики от другата страна на границата, когато през 70-те Китай се отвори за външни инвестиции.

Успехът на територията като център за търговия и инвестиции се корени в независимата съдебна система и свободния поток на информация, каза Джоузеф Чън, политически анализатор и лидер на продемократичната коалиция "Съюз за истинска демокрация".

"Това са два важни плюса, позволяващи на Хонконг да има отчетливо предимство пред големите крайбрежни градове в Китай като Шанхай и Шънчжън", каза той.

Според него Хонконг вероятно ще се дестабилизира, ако не бъдат направени следващи стъпки към демокрация.

Доверието в експеримента "една страна, две системи" вече бе отслабено, когато местната лидерка Кари Лам внесе законопроект, който щеше да позволи на властите да изпращат заловени в Хонконг заподозрени в съдилища в континентален Китай, където няма гаранции за независими съдии, справедлив процес и друга правна защита, характерна за Запада.

Тъй като десетки, а на моменти стотици хиляди жители на Хонконг излязоха на улицата в знак на протест, а бизнес организации и чуждестранни правителства изразиха безпокойство, Лам спря предложения законопроект. Борещи се за демокрация активисти продължиха протестите с искане за окончателно оттегляне на текста, независимо разследване на силовите полицейски тактики и оставка на Лам.

Миналата седмица Лам каза, че законопроектът за екстрадиция е "мъртъв". Правителството на Хонконг също така увери, че не планира да прилага "социалната кредитна система", използвана в континентален Китай за наказване и възнаграждаване на поведение, използвайки различни технологии, включително обработване на данни и лицево разпознаване, която критици сравняват с описаното от Оруел.

Повечето от демонстрациите бяха мирни, макар някои да прераснаха в насилие. Този месец демонстранти нанесоха щети на сградата на местния парламент. Такива събития могат да отблъснат някои инвеститори, но те показват също, че градът е коренно различен от останалата част на Китай, където публичните прояви на несъгласие със системата са забранени.

Консервативният мозъчен тръст Фондация "Херитидж" 25 поредни години обявява Хонконг за "най-свободната икономика". Градът е третият по големина в света финансов център според международно проучване на банкерите след Ню Йорк и Лондон. Играе ключова роля за финансирането на Китай и бе мястото с най-големи първични публични предлагания през 2018 г., когато бяха набрани близо 37 милиарда долара.

Ако търговското напрежение между САЩ и Китай се увеличи още и Вашингтон ограничи финансовите дейности на компании от континентален Китай на американските пазари, ролята на Хонконг в организирането на първични публични предлагания ще нарасне още повече, отбелязва той.

Засега близостта на Хонконг до Китай и неговият специален статут го правят толкова важно място за бизнеса, казват анализатори.

Въпреки че безработицата е ниска, битовите проблеми, като например как човек да живееш в град с най-скъпите недвижими имоти в света, подсилват чувството за безисходица. Заплатите изобщо не се доближават до БВП на глава от населението, а той е близо 50 000 долара годишно - отражение на огромното неравенство в доходите между тези, които живеят във вили на хълма Виктория, и мнозинството, живеещо в малки апартаменти, които се продават за около 24 000 долара на квадратен метър.

"Всичко се промени. Не говоря за демокрацията. Изглежда, че е без значение колко упорито работиш, животът ти остава труден. В миналото човек можеше да си позволи апартамент, ако работи усилено", казва работничка в обществена пералня, която подобно на много поддръжници на протеста се представя само с първото си име, Лиса. "Положението е много различно", добави тя.

За страна като Китай, чиито лидери често се хвалят с 3000-годишна история, 50 години са само миг във времето. За жителите на Хонконг, които излизат на улиците в знак на протест, това е по-голямата част от един човешки живот.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари