Прокурор Георгиев разясни на учениците от МГ „Баба Тонка“ какво представляват киберпрестъпленията

1

Първа лекция за втория учебен срок по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

Съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе съвместно с Окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев изнесоха първата лекция за втория учебен срок, която беше на тема „Киберпрестъпления“. Това се случи в учебен час по „Свят и личност“ на ХІІ Г клас от Математическа гимназия „Баба Тонка“ Русе. Училището и Окръжен съд – Русе са дългогодишни партньори по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, а днешната тема беше посветена на Световния ден за безопасен интернет, който се отбелязва на 9-ти февруари.

В началото Окръжния прокурор Георги Георгиев разясни на дванадесетокласниците какво представляват киберпрестъпленията, заплахите от тях и способите за защита. Разяснени бяха видовете киберпрестъпления, както и широкоизползваните похвати вкл. т.нар „фишинг“ за прихващане на електронната поща, съдържаща важна лична или финансова информация.

Обучителите дадоха и ценни съвети как младите хора да се отнасят към всяко съобщение, изискващо спешно предоставяне на лични данни, как да се реагира при съмнение за подозрителни линкове към други страници и да се избягва попълването на формуляри в имейл съобщения и редица други.

Съдия Чокоева, от своя страна, дискутира с учениците киберпрестъпления, на които те или техни близки са станали жертви и какво следва да направят в такива случаи. Най-активните младежи бяха наградени с календари и химикалки на Окръжен съд – Русе и брошури на Висшия съдебен съвет. Особен интерес дванадесетокласниците проявиха към делата, които съдия Чокоева им предостави, касаещи неправомерно теглене на парични средства с чужди банкови карти.

Събитието премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и разпореждания срещу КОВИД-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари